Firma VGB ar putea salva "Solventul" Timişoara

Ziarul BURSA #Companii / 8 septembrie 2005

Firma VGB Invest Bucureşti şi-a manifestat disponibilitatea de a salva Combinatul petrochimic Solventul din Timişoara prin avansarea unei supraoferte de aproape 22 de milioane de euro, transmite Rompres.

În momentul de faţă, combinatul timişorean, care a acumulat datorii de aproape 40 de miliarde de lei vechi doar faţă de furnizorii de servicii, se află în lichidare, dosarul fiind instrumentat de Tribunalul Alba. În august 2005, magistraţii din Alba au aprobat tabelul definitiv al creditorilor de la Solventul, care numără 53 de agenţi comerciali, instituţii ale statului şi persoane fizice care au de primit datorii de aproape 285 de miliarde de lei vechi, cel mai important creditor fiind Direcţia Judeţeană a Finanţelor Publice Timiş ce are de recuperat creanţe de peste 90 de miliarde de lei vechi. Foştii angajaţi ai combinatului petrochimic au recuperat circa un miliard de lei vechi, iar AVAS aproape 40 de miliarde de lei vechi şi 370.000 de dolari americani. După ce mai mulţi judecători sindici au încercat în zadar să rezolve favorabil situaţia de la Solventul, în prezent, lichidatorul combinatului este societatea timişoreană Ferm Consult.

Cornelia Bogdan, director general al "Solventul" Timişoara a precizat, citată de Rompres, că în luna iulie 2005, societatea Valkiria Invest a depus o ofertă de 10 milioane de euro pentru negocierea directă de cumpărare de acţiuni la Solventul, dar în faza de supraofertare, de la finele lunii august, compania VGB Invest SA, care le aparţine fraţilor Marian şi Octavian Iancu, a venit cu o ofertă de 21 de milioane de euro plus TVA.

Capitalul social al combinatului timişorean se cifrează la circa 1,7 milioane de dolari americani, 81 de procente fiind deţinute de stat, prin Agenţia de Valorificare a Activelor Statului (AVAS), compania Tender SA cu 9,8%, VGB Oil cu 6,7%, alte 2,5 procente aparţinîndu-le acţionarilor mici, posesori de cupoane valorice.

În martie 2003, AVAS a introdus regimul administrării speciale, dar redresarea societăţii a continuat să fie sortită eşecului, iar Solventul s-a mai aflat într-o astfel de procedură de lichidare suspendată pentru un an pentru a permite privatizarea unităţii. Atunci, omul de afaceri Tender a achitat peste 20 miliarde de lei vechi pentru acoperirea datoriilor către furnizorii de electricitate şi gaze naturale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb