Firmele de leasing cer tratament egal cu statul în faţa justiţiei şi simplificarea executării silite

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Servicii Financiare / 28 august 2009

Firmele de leasing solicită aplicarea unui tratament egal cu statul în ce priveşte executarea silită a bunurilor sau simplificarea acestei proceduri, deoarece decizia Curţii Constituţionale favorizează şi ajută debitorii rău platnici, a declarat secretarul general al Asociaţiei Societăţilor Financiare din România (ALB România), Adriana Ahciarliu, potrivit NewsIn.

Curtea Constituţională a modificat, în mai, procedura de executare silită a clienţilor agenţilor economici privaţi care sunt rău-platnici, introducând obligativitatea obţinerii acordului unui judecător pentru a începe executarea bunurilor.

"Procedura menţionată nu se aplică Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) în calitatea sa de agent economic, care poate trece direct la executare, fără hotărâ­re judecătorească ", a subliniat secretarul general al ALB.

Ea spune că, prin aplicarea diferenţiată a procedurii pentru ANAF în raport cu o firmă privată, se creează standarde duble care nu respectă principiile unei pieţe libere, concurenţiale.

ALB intenţionează să solicite în Parlament, în această toamnă, anularea acestei decizii pentru companiile private sau "impunerea unei proceduri de urgenţă care să permită încuviinţarea judecătorească în termen de 3 zile".

Ahciarliu a precizat că, în prezent, recuperarea bunurilor se face cu câteva luni întârziere, timp în care instituţiile financiare nebancare (IFN), categorie din care fac parte şi firmele de leasing, trebuie să constituie provizioane.

"Constituirea de provizioane înseamnă costuri suplimentare, care în cadrul acestui an de criză au pus acţionariatul instituţiilor financiare în situaţia obligatorie de a mări nivelul fondurilor proprii", a mai spus secretarul general al ALB România.

Domnia sa atrage atenţia că, odată cu rezilierea contractului între cele două părţi, utilizatorul ar putea să declare pierderea bunului pentru a frauda finanţatorul.

"Această pierdere se întoarce împotriva finanţatorului, care este obligat să returneze fiscului TVA aferentă bunului furat", a afirmat secretarul general al ALB Româ­nia.

ALB reprezintă 98% din totalul societăţilor de leasing din România şi peste 60% din societăţile de credit de consum.

Până la trei luni întârziere la judecătorii

Reprezentanţii firmelor de leasing se plâng de întârzierile mari la declanşarea procedurilor de executare silită, în condiţiile în care judecătoriile sunt supraaglomerate, mai ales în Bucureşti.

"Durata medie de recuperare/reposedare a unui bun de leasing este de două luni în Bucureşti. La Judecătoria Sectorului 1 spre exemplu, care la ora actuală este cea mai aglomerată din ţară, încuviinţarea executării silite pentru recuperarea unui bun poate dura şi trei luni, răstimp în care bunul nu poate fi executat", a declarat Andrei Braşoveanu, partener coordonator la Ciurtin, Braşoveanu şi Asociaţii.

În alte oraşe din ţară, judecătoriile sunt mai puţin aglomerate, astfel încât procedura de încuviinţare şi recuperarea bunurilor se poate face chiar şi într-un interval de o lună, a arătat el, precizând că se referă la timpul parcurs de la data când judecătorul a primit contractele de leasing şi alte acte necesare pentru a aproba începerea demersurilor de executare silită şi până la redactarea încheierii de încuviinţare a executării.

"În cadrul acestei proceduri se poate acorda un termen de judecată suplimentar, la fel ca în cazul altor dosare. De asemenea, dacă există unele nelămuriri ale judecătorului în ce priveşte titlul executoriu sau actele necesare, se poate amâna încuviinţarea executării şi se poate stabili un nou termen de judecată", a afirmat Braşoveanu.

"Timpul pierdut cu recuperarea bunurilor aduce costuri suplimentare firmelor de leasing. Valoarea de piaţă a unei maşini, spre exemplu, scade de la o lună la alta", a mai spus avocatul.

Prudenţă în acordarea de finanţări la firmele de leasing

Firmele de leasing consideră că decizia Curţii Constituţionale nu face decât să sporească prudenţa firmelor de leasing în acordarea finanţărilor. În acelaşi timp, costurile companiilor cresc din moment ce recuperarea bunurilor se face cu o întârziere de câteva luni.

"Firmele de leasing vor fi mult mai precaute în a acorda finanţări potenţialilor clienţi", a declarat Dan Constantinescu, managing director la Unicredit Leasing.

El apreciază că pierderile înregistrate de companii în urma acestei decizii ar putea fi estimate în cel puţin un an."În condiţiile în care piaţa de leasing a scăzut, firmele nu vor să-şi asume riscuri mari în această perioadă", a adăugat Constantinescu.

Directorul general al Raiffeisen Leasing, Mihaela Mateescu, susţine că societăţile de leasing sunt prejudiciate prin faptul că nu reuşesc să valorifice bunurile în timp util şi nu au controlul asupra lor, bunurile putând fi în continuare folosite, deteriorate sau înstrăinate de către fostul utilizator.

La rândul său, directorul general al VB Leasing, Peter Demmer, afirmă că, odată cu amânarea recuperării bunurilor, valoarea acestora scade, iar valorificarea lor devine mai dificilă.

Firmele româneşti de leasing au ajuns să aibă în stoc peste 10.000 de maşini recuperate de la clienţii care nu şi-au mai putut plăti ratele, potrivit estimărilor din piaţă

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb