Fitch a modificat în sens negativ perspectivele Bulgariei, Letoniei, Lituaniei şi Cehiei

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Jurnal de criză / 15 decembrie 2011

Potrivit Băncii Mondiale, creşterea economică a celor 12 ţări ex-comuniste din Uniunea Europeană va fi de 3% în 2011.

Potrivit Băncii Mondiale, creşterea economică a celor 12 ţări ex-comuniste din Uniunea Europeană va fi de 3% în 2011.

Agenţia de evaluare Fitch Ratings a modificat în sens negativ, marţi seara, perspectiva ratingurilor de credit ale Bulgariei, Letoniei, Lituaniei şi Republicii Cehe - de la "pozitivă" la "stabilă", din cauza deteriorării previziunilor de creştere economică în Europa.

"Legăturile economice şi financiare puternice cu zona euro fac ca ţările din Europa Centrală şi de Est să fie afectate de revizuirea în scădere a perspectivelor de creştere economică şi de tensiunile financiare din uniunea monetară", a declarat Ed Parker, director în cadrul Fitch.

Bulgaria beneficiază de un rating "BBB-" din partea Fitch, la fel ca Letonia. Lituania are un calificativ "BBB", iar Cehia "A+".

Cele patru ţări se îndreaptă spre o încetinire a creşterii economice, din cauza dependenţei lor de exporturile către zona euro, potrivit Fitch, care subliniază că rederesarea Europei Centrale şi de Est este pusă în pericol de o eventuală recesiune în SUA şi de criza datoriilor suverane din Europa.

Fitch subliniază că noua perspectivă atribuită celor patru ţări amintite arată scăderea probabilităţii îmbunătăţirii ratingurilor în următoarele 12 luni.

"Creşterea mai slabă a PIB va îngreuna reducerea deficitelor bugetare ale ţărilor din Europa Centrală şi de Est", conform agenţiei de rating, care adaugă că randamentele obligaţiunilor din regiune au crescut semnificativ în semestrul al doilea. "Acest lucru arată că ţările din Europa Centrală şi de Est sunt expuse la adâncirea crizei datoriilor suverane din zona euro".

Potrivit Fitch, statele din regiunea menţionată sunt expuse şi unei posibile crize a creditelor din cauză că băncile occidentale, care domină piaţa bancară din Europa emergentă, au înăsprit condiţiile de creditare, iar în unele cazuri analizează renunţarea la active pentru atragerea fondurilor necesare majorării capitalului.

Perspectiva combinată a băncilor din Europa Centrală şi de Est rămâne stabilă, dar riscurile negative sunt în creştere, în condiţiile încetinirii creşterii economice, înrăutăţirii calităţii activelor şi potenţialelor constrângeri de finanţare, potrivit Fitch Ratings.

Agenţia arată că pentru băncile din Polonia, Cehia şi Slovacia, perspectiva stabilă reflectă opinia sa referitoare la calitatea activelor relativ solidă, finanţarea şi performanţele acestor instituţii de creditare. Tendinţele nefavorabile continuă pentru băncile din Bulgaria, România şi Croaţia, deşi acestea deţin o anumită flexibilitate în privinţa absorbirii şocurilor, justificând perspectivele stabile. Echilibrul riscurilor rămâne negativ în Slovenia şi Ungaria, conform Fitch.

Fitch: "Intensificarea stresului financiar şi o recesiune severă în zona euro ar putea duce la retrogradarea Bulgariei, Letoniei, Lituaniei şi Cehiei. Ratingurile vor fi influenţate, de asemenea, de factorii specifici fiecărei ţări".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb