"Fitch" acordă ratingul "B+" Zonei Metropolitane Oradea

A.G.R.
Ziarul BURSA #Companii #Servicii Publice / 15 iunie 2009

Agenţia de evaluare financiară "Fitch Ratings" a atribuit Zonei Metropolitane Oradea (ZMO) ratingul "B+" pentru datoriile pe termen lung în valută şi lei, respectiv "B" pentru datoriile pe termen scurt, perspectivă stabilă, informează Agerpres.

Ratingul zonei metropolitane reflectă obiectivul ZMO de mare importanţă pentru cele 11 localităţi din jurul municipiului Oradea de a susţine dezvoltarea economiei şi infrastructurii, importanţa oraşului Oradea pentru zonă ca principal contributor la bugetul zonei, dar şi flexibilitatea limitată a veniturilor asociaţiei şi bugetul mic.

Evaluatorii arată, într-un comunicat dat publicităţii de Primăria Oradea, că deşi ZMO are un istoric scurt, performanţa până în prezent a fost bună, înregistrând în fiecare an profit operaţional, cu o marjă a profitului anuală de peste 25%. Zona Metropolitană Oradea nu are datorii şi nici planuri imediate de a contracta credite. Cu toate acestea, capacitatea de a obţine finanţare prin credite ar fi limitată de flexibilitatea redusă a veniturilor, în contextul în care 84% din venitul operaţional provine din contribuţiile membrilor.

Veniturile ZMO sunt şi foarte concentrate, 87% din ele provenind de la municipiul Oradea. Prin urmare, profilul de credit al Zonei Metropolitane Oradea depinde de cel al municipiului Oradea. Bugetul limitat, cu venituri totale în 2009 de 1,95 milioane lei, reprezintă de asemenea un factor negativ pentru rating.

Îmbunăţăţirea calificativului s-ar putea realiza în condiţiile unui angajament ferm din partea Consiliului Judeţean faţă de obligaţiile membrilor zonei metropolitane, sub forma unei garanţii, sau o îmbunătăţire a situaţiei economice a României - care ar influenţa pozitiv bonitatea ţării în general şi a oraşului Oradea.

Calificativul prezent ar putea fi însă afectat negativ din cauza deteriorării performanţei bugetare a ZMO, rezultată din întârzierea la plata contribuţiilor de către membri sau o scădere a ratingului oraşului Oradea. Totodată, o scădere a interesului pentru dezvoltarea zonei metropolitane ar putea avea un impact negativ asupra evaluării Fitch.

Sistemul bugetar foarte centralizat al României asigură un grad adecvat de susţinere şi control din partea guvernului central, în contextul în care statul supraveghează conturile şi situaţiile financiare ale autorităţilor locale, inclusiv aprobarea contractării datoriei publice, dar în acelaşi timp limitează flexibilitatea bugetară.

Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a subliniat clar importanţa ZMO în dezvoltarea economică şi a infrastructurii municipiului şi a comunelor din zonă, sprijinind financiar activitatea ZMO prin contribuţiile anuale.

Zona Metropolitană Oradea a fost înfiinţată în 2005 ca o asociaţie formată din 9 autorităţi publice locale (în prezent 11), cu scopul de a implementa în comun proiecte pentru dezvoltarea economică a zonei. ZMO are 246.000 locuitori, cei mai mulţi dintre aceştia (207.000) aparţinând municipiului Oradea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb