Companiile multinaţionale care au un grad de îndatorare ridicat către băncile din străinătate afectate de criza financiară pot fi şi ele afectate, consideră Liviu Voinea, preşedintele Grupului de Economie Aplicată (GEA). Un alt element de vulnerabilitate pe care preşedintele GEA l-a menţionat îl reprezintă scăderea cererii pentru produsele sau serviciile oferite de acestea, ca urmare a efectelor crizei financiare.
Potrivit ultimului studiu al agenţiei internaţionale de rating "Fitch" privind lichiditatea, companiile româneşti nu apar ca fiind afectate de criză, însă raportul menţionează că ratingul firmelor care au expunere pe băncile afectate este constrâns de ratingurile furnizorilor de capital.
Ţările în care apar probleme de lichiditate la nivelul companiilor sunt Rusia, China sau India, potrivit raportului Fitch, sectoarele afectate fiind cel imobliar sau al telecomunicaţiilor.
În ceea ce priveşte ţara noastră, în raportul agenţiei Fitch în care apar sectoarele al căror rating este "BBB" sau mai redus, sectorul energetic (petrol şi gaze) este singurul care apare.
Reprezentanţii agenţiei ne-au declarat că singura companie din acest sector pentru care se calculează ratingul este "Rompetrol", iar acesta a fost majorat de la "B-" la "B+" la începutul acestui an, în urma achiziţiei de către compania provenită din Kazahstan, "KazMunaiGaz", a 75% din acţiunile companiei.
Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), consideră că firmele multinaţionale nu vor suferi foarte mult de pe urma crizei, întrucât acestea pot să îşi reorienteze operaţiunile financiare pe alte pieţe decât cele pe care activează. În schimb, consideră domnia sa, companiile autohtone sunt mai afectate, întrucât accesarea creditelor de către acestea va fi mai dificilă, costurile fiind mai mari. Astfel, probabil că planurile de extindere ale acestor companii se vor amâna în aceste condiţii, a secretarul AOAR.
Şi reprezentantul regional al Fondului Monetar Internaţional, Jose Fernandez Ansola, a declarat recent, că planurile de investire ale companiilor se vor amâna probabil, odată cu criza financiară existentă, întrucât intrările de capital din ţara noastră vor deveni din ce în ce mai scumpe.