Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a retrogradat, miercuri, ratingul Venezuelei pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală la "CC" de la "CCC", apreciind că riscul de intrare în incapacitate de plată a crescut după noile sancţiuni financiare impuse de SUA, informează AFP.
"Retrogradarea Venezuelei reflectă opinia Fitch că un default este probabil, având în vedere noua reducere a opţiunilor de finanţare ale Guvernului Venezuelei după impunerea de noi sancţiuni de către Guvernul SUA la data de 25 august", estimează agenţia de evaluare financiară.
Preşedintele american Donald Trump a impus, recent, noi sancţiuni Venezuelei în ideea de ai restrânge accesul la capitalul străin, de care Venezuela are nevoie pentru a evita o intrare în incapacitate de plată. Ordinul semnat de Trump interzice orice tranzacţie cu instrumente financiare (acţiuni, obligaţiuni) emise de guvernul de la Caracas sau de compania petrolieră de stat venezueleană PDVSA. "Sancţiunile americane vor agrava şi mai mult lichiditatea slabă a ţării", apreciază Fitch, potrivit Agerpres.
În pofida prăbuşirii economiei sale ca urmare a preţului petrolului, principala avuţie naţională, şi a crizei politice pe care o traversează, până în prezent Venezuela a reuşit să îşi ramburseze datoriile. "Cu toate acestea, reducerea rezervelor internaţionale, în contextul acestor sancţiuni, va fi o probă dificilă pentru capacitatea şi voinţa de plată a Guvernului", avertizează Fitch.
Potrivit agenţiei de evaluare, rezervele valutare ale Venezuelei s-au diminuat cu 1,2 miliarde dolari de la începutul anului şi în prezent se situează la 9,8 miliarde de dolari. Aceasta în condiţiile în care în lunile octombrie şi noiembrie Venezuela şi compania PDVSA au de rambursat datorii în valoare de 3,8 miliarde de dolari.
În luna iulie a acestui an, o altă mare agenţie de evaluare, SP Global Ratings, a atras şi ea atenţia asupra riscului intrării în incapacitate de plată a Venezuelei din cauza deteriorării condiţiilor economice.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Radu1 în data de 01.09.2017, 10:01)
Ei lasa ca probabil Rusia o va imprumuta cu bani, la fel cum a facut cu Ungaria. Dictaturile trebuie sa se ajute intre ele.