Fitch: "Suntem vulnerabili la presiunile date de finanţarea externă"

Andreea Arcereanu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 august 2008

Fitch Ratings consideră că ţara noastră este printre cele mai vulnerabile ţări la presiunile legate de finanţarea externă, potrivit unui raport al agenţiei de rating publicat ieri. Potrivit analiştilor Fitch, turbulenţele de pe pieţele financiare internaţionale cresc ris-curile de finanţare pentru ţările cu economii emergente.

Totodată, agenţia de rating internaţională este de părere că ţara noastră va îndeplini criteriile pentru a putea adopta moneda europeană în anul 2015 cu un an mai târziu faţă de data stabilită de autorităţile din ţara noastră.

După ce anul trecut deficitul de cont curent s-a adâncit, agenţia de rating a determinat agenţia de evaluare financiară să ne revizuiască în scădere perspectiva de rating în luna ianuarie.

Analiştii agenţiei de rating anticipează că în condiţiile în care se aşteaptă ca şi costurile finanţării externe vor creşte, ţările din regiune se vor confrunta cu o încetinire a creşterii economice şi o accentuare a inflaţiei şi a deficitelor de cont curent în regiune.

Ţara noastră este favorizată de ponderea mică a datoriei publice în produsul intern brut şi de cursul de schimb flotant care ar putea să limiteze eventualele şocuri economice.

Fitch a realizat un indice al vulnerabilităţii relative la presiunile legate de finanţarea externă, bazat pe balanţa contului curent, investiţiile străine directe şi datoriile unui stat. Potrivit Fitch, cea mai vulnerabilă ţară emergentă este Letonia, urmată de Croaţia şi de Lituania şi Turcia pe locul trei. Bulgaria se regăseşte pe poziţia a şaptea, fiind urmată de Ungaria. România este pe locul cinci în top, iar Bulgaria pe locul şapte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb