Agenţia de evaluare financiară Fitch urmăreşte din ce în ce mai atent impactul crizei financiare din Europa emergentă asupra băncilor din Europa de Vest, au declarat ieri reprezentanţi ai agenţiei de rating, potrivit Reuters.
Directorul Fitch al departamentului de calificative pentru instituţiile financiare, Gordon Scott, a spus că există tot mai multe semne de întrebare referitor la susţinerea care va fi disponibilă în cazul în care subsidiara din Europa emergentă a unei bănci din Europa de Vest se confruntă cu probleme.
Extinderea situaţiilor de credite neperformante creează presiuni asupra băncilor din Europa Centrală şi de Est, care se transmit mai departe la băncile-mamă. Scott a spus că băncile din Austria, din ţările Benelux şi din Suedia sunt cele mai expuse la această situaţie.
"Evoluţiile din Europa emergentă reprezintă un aspect pe care îl monitorizăm îndeaproape, ca şi orice impact al crizei asupra bonităţii băncilor-mamă, a declarat, în cadrul unui interviu acordat Reuters, Scott.
În vremuri normale, ne-am fi aşteptat ca o bancă din vestul Europei să fie capabilă ea însăşi să soluţioneze problemele unei subsidiare de pe piaţa emergentă, sau cu ajutor din partea autorităţilor, fie din statul emergent, fie din cel de origine al băncii, a spus Scott.
"Acestea, însă, nu sunt vremuri normale şi în cadrul unei crize mai ample economice şi politice apar semne de întrebare despre impactul asupra susţinerii externe disponibile", a spus analistul de la agenţia de evaluare financiară Fitch.
"Aceasta este o situaţie pe care o analizăm din ce în ce mai atent, pentru că ne gândim de unde ar putea proveni un ajutor potenţial", a precizat Gordon Scott.
Moody"s şi Standard & Poor"s (S&P) au avertizat recent marţi că băncile din Europa emergentă şi băncile-mamă ale acestora ar putea suferi ca urmare a recesiunii, ceea ce a dus la o vânzare masivă de titluri bancare pe pieţele de capital.