"Flanco" a ajuns în braţele "Asesoft"

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 septembrie 2010

De la stânga la dreapta: Andrei Cioanca - Casa de Insolvenţă Transilvania, Adrian Olteanu - CEO Flanco, Iulian Stanciu - Asesoft şi Claudiu Corcodel - KPMG România.

De la stânga la dreapta: Andrei Cioanca - Casa de Insolvenţă Transilvania, Adrian Olteanu - CEO Flanco, Iulian Stanciu - Asesoft şi Claudiu Corcodel - KPMG România.

Asesoft Distribution, cel mai mare distribuitor de IT&C de pe piaţa locală, a investit peste 14 milioa-ne de euro pentru cumpărarea pachetului majoritar de la Flanco, intrând astfel pe piaţa retailului tradiţional, până acum compania fiind prezentă doar în zonele de retail online şi distribuţie. "Am fost de acord să plătim zece milioane de euro băncilor creditoare, în următoarele şase luni, precum şi să asigurăm o infuzie de capital de patru milioane de euro companiei, necesară pentru a accelera dezvoltarea business-ului Flanco", a declarat Iulian Stancu, co-acţionar Asesoft, alături de Sebastian Ghiţă.

Cele trei bănci care au creditat reţeaua Flanco în perioada de creştere a electro-retailului - ING, UniCredit Ţiriac Bank şi BRD - au avut un cuvânt important de spus în alegerea noului investitor, urmând să recupereze zece milioane de euro, mai puţin decât sperau iniţial prin atragerea unui investitor cu lichidităţi în acţionariat. Cu toate acestea, cei trei creditori au mai reuşit să obţină şi o participaţie cumulată de 40% din cadrul Flanco, restul de 60% urmând să fie preluat de Asesoft Web, companie controlată de Iulian Stanciu şi Sebas-tian Ghiţă în proporţie de 50%.

Preluarea Flanco este a doua mare achiziţie operată de Asesoft, după ce, anul trecut, a cumpărat 51% din acţiunile eMag, cel mai mare retailer de pe piaţa locală online, valoa-rea tranzacţiei depăşind 10 milioane de euro.

Cele trei companii în care Iulian Stanciu şi Sebastian Ghiţă vor deţine participaţii majoritare - Flanco, eMag şi Asesoft - vor funcţiona separat, ele urmând să aibă doar o parte a acţionariatului comun. Astfel, brand-ul Flanco va fi păstrat, reţeaua urmându-şi dezvoltarea firească.

Claudiu Corcodel, Senior Manager Corporate Finance KPMG Romania, firma de consultanţă care a asistat Asesoft în această tranzacţie, a declarat: "Extinderea spre retailul tradiţional prin achiziţia Flanco, după intrarea de succes în retailul on-line anul trecut prin eMag, nu a fost o decizie oportunistă de achiziţie a unui business în dificultate, ci o direcţie strategică de intrare pe o nouă piaţă, atent evaluată de Asesoft. Cred că este cea mai interesantă tranzacţie din piaţa locală de achiziţii de la începutul crizei, fiind vorba de o premieră, prin formula complexă de achiziţie - parte a planului de reorganizare - şi intrarea în acţionariat a celor trei bănci importante".

Măsurile drastice de restructurare implementate din ianuarie 2010 au început să genereze efecte pozitive, vânzările companiei fiind în creştere constantă de la lună la lună, cu un număr de clienţi în creştere.

Adrian Olteanu, şeful Flanco, a reuşit să treacă compania pe break- even (n.r. veniturile au depăşit cheltuielile) în luna iunie, după şapte trimestre consecutive de pierdere, în intervalul septembrie 2008 - iunie 2010.

Prin investiţia în Flanco, acţionarii Asesoft vor completa portofoliul de companii deţinute, acoperind integral piaţa electroIT printr-o adresare diferenţiată a tuturor categoriilor de clienţi, de la distribuţie până la retail online şi offline. Potenţialul de dezvoltare a business-ului este unul semnificativ, dat fiind că Asesoft, eMAG şi Flanco au estimate vânzări anuale de peste 500 milioane de dolari.

Compania Flanco a solicitat deschiderea procedurii de insolvenţă pe data de 10 decembrie 2009, când unul dintre principalii creditori, ING Bank România a declanşat procedura de executare silită asupra Flamingo International, Flamingo Computers, Flanco International şi Flamingo Distribution Center. Flanco îşi propune pentru 2011, pe baza vânzărilor actuale, atingerea unei cote de piaţă de 10% şi a unei cifre de afaceri de 115 milioane de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb