FLORIN CÎŢU: ''Elcen şi Termoenergetica vor ieşi din insolvenţă până la sfârşitul lunii decembrie''

G.U.
Miscellanea / 28 noiembrie 2020

''Elcen şi Termoenergetica vor ieşi din insolvenţă până la sfârşitul lunii decembrie''

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a anunţat astăzi că, împreună cu primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a găsit soluţia procedurală şi financiară pentru ieşirea Elcen din insolvenţă şi urmează ca acest lucru să se întâmple până la finalul lunii decembrie, conform Agerpres.

"După schimbarea pe care au dorit bucureştenii la Primăria Municipiului Bucureşti, am găsit bunăvoinţă şi deschidere la primarul general al Capitalei şi împreună am găsit soluţia procedurală şi financiară de a iesi din starea de insolvenţă. Sunt două mecanisme, este art 26 din Ordonanţa 201/2020 şi Ordonanţa 69/2020. Repet, unul dintre mecanisme, este vorba despre swap-ul pentru datoriile restante ale unităţilor administrativ teritoriale, era în vigoare şi la rectificarea precedentă, doar că nu a fost luat în calcul. Am găsit soluţia, şi procedurală şi financiară, şi urmează o serie de măsuri şi mai mulţi paşi care vor duce la ieşirea din insolvenţă a Elcen", a declarat Florin Cîţu.

Întrebat de jurnalişti când vor ieşi din insolvenţă Elcen şi Termoenergetica, el a răspuns: "Până la finalul lunii decembrie. Există un calendar clar, dar până la finalul lunii decembrie".

Cîţu a subliniat că primăria municipiului Bucureşti are nevoie de ajutor pentru a trece peste această perioadă, mai ales că sunt datorii pe care le-a moştenit, datorii foarte mari care au apărut în urma unei executări defectuase a bugetului primăriei, conform Agerpres.

"O parte din ancheta Inspecţiei Economice a Ministerului Finanţelor Publice deja este la DNA exact pe execuţia bugetară", a reamintit Cîţu.

Ministrul a făcut o "trecere în revistă" a insolvenţei Elcen, menţionând că procedura a fost deschisă în data de 6 octombrie 2016, la solicitarea societăţii. La momentul respectiv, creanţele totale admise la masa credală erau de 2,2 miliarde lei, din care creanţe ale Ministerului Finanţelor şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală erau în cuantum de un miliard de lei. Ceilalţi creditori semnificativi erau companii cu capital de stat şi instituţii de credit.

Planul de reorganizare al Elcen a fost confirmat de instanţă în data de 22 octombrie 2018, însă acesta a fost ulterior modificat deoarece sursele de finanţare prevăzute nu s-au concretizat. Planul de reorganizare modificat a fost confirmat de instanţă în 9 iulie 2020, iar durata este până în 22 octombrie 2022.

"În ipoteza reuşitei reorganizării, durata estimată privind procedura insolvenţei este de şase ani. În cazul în care planul de reorganizare ar fi eşuat, societatea ar fi intrat în faliment. Acestea erau de fapt riscurile", a precizat ministrul Finanţelor.

Florin Cîţu a menţionat că pe durata insolvenţei Elcen nu a îndeplinit condiţiile necesare obţinerii finanţării din fonduri europene rambursabile, iar cei care au aruncat "voit şi premeditat societatea în insolvenţă" ar trebui să plătească.

"Şi aici este iarăşi o problemă. Faptul că Elcen a fost din punctul meu de vedere premeditat şi voit aruncat în situaţia această de insolvenţă a vitregit această companie de avea acces la finanţare din fonduri europene nerambursabile şi cineva va trebui să plătească pentru acest lucru. În aceste condiţii, nu s-au realizat investiţiile necesare pentru menţinerea capacităţii de producţie a energiei într-un mod sustenabil pe termen lung. Aici aveţi o explicaţie de ce Elcen nu a avut fondurile pentru a face aceste investiţii. Şi repet: cei care au împins Elcen voit către insolvenţă sunt responsabili pentru acest lucru şi ar trebui să plătească", a mai spus ministrul.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Deci nu era așa o mare problemă cum ați lăsat să se înțeleagă mai demult. Soluții au existat, dar nu le aplicați pentru că nu era cine trebuia primar.

    Indivizi total lipsiți de caracter.

    1. Normal, pentru bani se poate orice. Pe fata, pana acum nu existau solutii cand era toapa primar. Acum guvernul sare cu banii, exact cum ar fi facut psd, dar ei nu sunt peeseedee, ei nu fac pomeni. Bucurestenii ar trebui sa se infurie si sa-i taxeze la vot.

      Pe pnl isti cred

    Mister Citu, atentie cu iesirea din insolventa!

    Conform legislatiei specifice insolventei si falimentului, daca intr-un interval de ani (nu mai tin minte, 2 sau 3 ani) reapare situatia incapacitatii de plata (insolventa) legislatia nu permite CI OBLIGA la intrarea direct in faliment , fara etapa intermediara a unei a doua insolvente in intervalul de ani respectiv.  

    Atentie cu iesirea din insolventa! Decideti in cunostinta de cauza!  

    Nu era mai bine daca se dadeau bani si se mai rezolvau zeci de km.de conducte?Asa cum s-a procedat numai niste rau intentionati sau cretini puteau sa procedeze.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb