Pentru anul viitor, România trebuie să aibă un deficit bugetar de 5,84% din produsul intern brut (PIB) pe cash şi de 6,2% pe ESA, metodologia de calcul a Comisiei Europene, a afirmat, ieri, Florin Cîţu, preşedintele PNL. Totodată, preşedintele Cîţu a mai declarat că le-a transmis luni partenerilor de coaliţie că nu susţine suprataxarea marilor companii cu 1% din cifra de afaceri.
Această "taxă de solidaritate" se vehiculează în ideea în care se caută venituri suplimentare pentru majorarea pensiilor. Taxa de 1% pe cifra de afaceri a fost propusă de UDMR, este agreată de PSD însă contestată de PNL. Cîţu, fost premier şi înainte ministru de finanţe în guvernul Orban, a declarat că nu se justifică o astfel de taxă şi a amintit că în timpul lockdown-ului cauzat de pandemia Covid-19 aceste mari companii sunt cele care au susţinut bugetul.
"Nu există niciun fel de poziţii antagonice. Ne-am asumat şi această reducere a deficitului bugetar nu este un lucru pe care noi l-am scos aşa dintr-o cutie. Nu, este o strategie pe care am discutat-o cu Comisia Europeană, cu partenerii internaţionali, o strategie care a fost acceptată şi a fost premiată de agenţiile de rating prin creşterea perspectivei (de rating) de la negativ la stabil", a spus ieri preşedintele PNL.
Cîţu a mai spus despre majorarea pensiei medii că Ministerul Finanţelor poate să găsească resurse suplimentare pe venituri sau poate să crească colectarea. Cîţu a mai adăugat că fără arieratele din 2020 sunt mai mulţi bani la buget cu 20 de miliarde de lei.
"Conformarea voluntară a crescut şi nu au crescut taxele. Deci se poate. A fost introdusă e-facturarea, de acolo vom avea venituri suplimentare, avem poate dividende de la companiile din energie, deci sunt surse suplimentare de venit", a afirmat Cîţu.
Fostul premier a mai declarat că nu înţelege de ce a fost nevoie de o nouă formă de certificat verde şi că o astfel de schimbare va îngreuna campania de vaccinare împotriva coronavirusului. Amintim că social-democraţii vor ca proiectul aflat în prezent în Parlament să nu treacă, ci să vină cu alt proiect asumat de guvern.
"Am cerut să vedem celălalt proiect. Înţeleg că ar fi fost discuţii cu premierul (Nicolae Ciucă). Premierul ar fi de acord dar eu nu l-am văzut şi nu ştiu despre ce este vorba. Nu ştiu de ce se renunţă la cel din Parlament, de aceea aşteptăm să vedem care este varianta (PSD). Dar orice alt proiect, din punctul meu de vedere, în acest moment, când avem activitate parlamentară, inclusiv pe buget, cred că va întârzia toată această campanie de vaccinare. Dar să sperăm că nu este aşa şi că acest proiect este unul foarte bun şi putem să-l trecem foarte repede", a declarat Florin Cîţu.
Cîţu a spus de asemenea că există o propunere în Coaliţie pentru reducerea temporară a TVA-ului pe gigacalorie la 5% şi că nu s-a discutat nimic despre o eventuală creştere a salariilor medicilor, dar că în PNRR este prinsă o reformă a salarizării care face legătura între performanţă şi venit.
"Am recomandat o discuţie cu Comisia Europeană, dacă este ok, pentru că (reducerea TVA la gigacalorie) înseamnă reducere de venituri. Orice reducere de venituri trebuie discutată cu Comisia Europeană, mai ales că TVA-ul reprezintă venituri şi pentru Comisia Europeană. Deci trebuie discutată, dacă măsura este ok şi poate fi susţinută de buget atunci poate să fie făcută. (...) Iniţiatorii nu au venit cu explicaţii (care să arate reducerea facturii). Ministerul Finanţelor a propus acest lucru. Eu mă uit doar dacă nu destabilează bugetul pentru că înseamnă reducere de venituri. Dacă această reducere de venituri poate să fie compensată în altă parte şi se va vedea în preţuri este o măsură bună. Iniţial era vorba de 2 luni, se poate discuta 3 luni", a afirmat Florin Cîţu.
"Orice creştere de cheltuială trebuie să nu majoreze deficitul bugetar", a mai spus Cîţu, întrebat despre potenţialele discuţii despre majorarea salariilor pentru medici.
Totodată, preşedintele PNL a mai spus că nu există încă o variantă de buget.