FLORIN DĂNESCU: "Legea falimentului personal - impact de 3,5 miliarde lei asupra portofoliilor de credite"

A.R.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 20 martie 2015

ARB solicită şase luni de la aprobarea Legii insolvenţei persoanelor fizice până la aplicarea ei, pentru ca băncile să-şi poată organiza sistemul necesar

Impactul aplicării Legii insolvenţei persoanelor fizice asupra portofoliilor de credite ajunge la 3,5 miliarde lei, potrivit unui calcul realizat de Asociaţia Română a Băncilor (ARB) pe baza insolvenţelor persoanelor fizice la nivel european, a declarat Florin Dănescu, preşedintele executiv al ARB.

Domnia sa a precizat, citat de Mediafax: "Europenii au în această legislaţie şi filtre prin care limitează eventualele excese în folosirea acestei legi. Pun şi responsabilităţi pentru cei care beneficiază de actul de insolvenţă, ai obligaţii şi limitări în viitor. În unele ţări 5 ani, în altele 10 ani nu mai poţi să iei un credit dacă ai trecut printr-un proces de insolvenţă".

Potrivit domniei sale, în calculul unui studiu de impact reies anumite migrări, din partea clienţilor care nu au întârzieri la plată, dar care pot înregistra astfel de întârzieri, în eventualitatea unei insolvenţe, atrăgând atenţia că există o percepţie greşită asupra insolvenţei, de relaxare financiară a persoanei aflate în această procedură, când, de fapt, restricţiile sunt mult mai aspre.

"Insolvenţa persoanelor fizice este percepută într-o bună măsură şi ca o relaxare şi o uşurare şi o posibilă reducere a debitelor către bănci, însă este cu totul altfel. Această măsură a insolvenţei, ca în orice ţară, este un instrument acut pentru persoanele fizice. Tot bugetul tău este controlat şi hotărât de către altcineva. Simplul fapt că vrei să mergi la teatru va fi decis de către administratorul judiciar, pentru că nu va fi considerată o cheltuială de bază pentru familie", a explicat Florin Dănescu.

Domnia sa a adăugat: "Costurile sunt foarte mari pentru bănci şi din punct de vedere logistic, informatic, băncile au nevoie de timp să adapteze toate instrumentele, procedurile complexe, programele informatice".

ARB solicită o perioadă de şase luni de la aprobarea legii până la aplicarea acesteia, timp în care băncile să-şi poată pune la punct tot sistemul necesar.

Legea falimentului personal ar putea fi votată cel târziu până la Paşte, de către plenul Camerei Deputaţilor, acesta fiind for decizional, potrivit iniţiatorului proiectului, deputatul PSD Ana Birchall.

Zilele trecute, membrii Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor au avut discuţii aprinse pe marginea amendamentelor aduse proiectului Legii insolvenţei persoanelor fizice, deputaţii PNL votând împotriva acestora sau abţinându-se, chiar dacă nu au depus niciun amendament în termenul stabilit.

Ana Birchall a subliniat, recent, că toate instituţiile internaţionale sunt de acord cu iniţiativa sa: "Acum zece zile, am avut o întâlnire cu reprezentanţii FMI, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene, care au acceptat ca planul de rambursare să fie pe cinci ani. Până acum nu erau de acord cu această perioadă, ei susţineau o perioadă de trei ani".

Astfel, persoanele care au întârzieri la plată de peste 90 de zile, vor avea, printre opţiuni, să intre în procedura de insolvenţă cu un plan de rambursare a datoriilor în cinci ani, cu prelungire încă un an dacă va fi nevoie, timp în care orice dobândă penalizatoare şi orice comisioane vor fi interzise.

În cazul creditelor, în aceşti cinci ani nu va putea fi instituită executarea silită, persoana insolventă având posibilitatea să-şi revină financiar, pentru a putea reintra în circuitul economic şi să-şi termine de plătit datoriile.

Unul dintre amendamentele acestei iniţiative prevede ca planul de rambursare să se desfăşoare fără contribuţia justiţiei, care va interveni doar în cazuri speciale, cum ar fi contestaţiile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb