Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020 nu atinge în principal nevoile antreprenorilor, fiind îndreptat mai mult spre mediul universitar şi cel de cercetare fundamentală, motiv pentru care Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Fondurilor Europene trebuie să opereze urgent schimbări în acest program, a declarat ieri Florin Jianu, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), potrivit Agerpres.
Domnia sa a spus: "Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020 nu atinge în principal nevoile antreprenorilor. Deşi competitivitatea se referă în principal la IMM-uri şi la antreprenori, aşa cum este el construit în acest moment este mai degrabă un program îndreptat spre mediul universitar, spre mediul de cercetare fundamentală, decât spre antreprenoriat. Pentru a putea aplica o idee de afaceri ai nevoie de un brevet, ceea ce este aberant în contextul tehnologiei informaţiei, în contextul domeniului IT, pentru că în IT nu ai ce brevet să înregistrezi. Acolo cel mult poţi să ai un drept de proprietate intelectuală, nu un brevet. Dacă eu astăzi - dau un exemplu generic - vreau să fac un site tip facebook sau google, mie nu-mi trebuie niciun brevet, dacă eu nu-l voi face astăzi, cineva în alt colţ al lumii îl va face. Un brevet presupune să aştepţi între 3 şi 5 ani, de când îl depui şi până se aprobă, şi o idee de afaceri înseamnă o oportunitate, înseamnă ceva imediat, aşa că nu mă ajută cu nimic un brevet sau un potenţial brevet într-un domeniu cum e IT-ul".
Potrivit acestuia, la ora actuală nu este nevoie de centre uriaşe de cercetare.
Domnul Jianu a mai spus: "Un alt exemplu ce vizează nefuncţionalitatea acestui program e legat de centrele de cercetare. Unul dintre domeniile programului se numeşte «Infrastructură mare de cercetare», ori această infrastructură mare de cercetare arată că ea nu este legată de nevoile antreprenorilor din acest moment. Noi nu avem nevoie de centre uriaşe de cercetare, situate pe nu ştiu câte etaje, ci de centre de cercetare mici, specializate pe anumite domenii. I-am întrebat pe cei care lucrează acum în domeniu care este gradul de folosinţă al acestor centre de cercetare (pentru că ele au fost şi în perioada 2007-2013), iar gradul este sub 3 la sută. Atunci de ce să repetăm aceleaşi greşeli şi în perioada 2014-2020? Este nevoie de schimbări realizate de Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Fondurilor Europene. Trebuie să schimbe programul şi să-l facă mult mai adaptat şi mult mai favorabil antreprenorilor, nu mediului academic, pentru că aşa cum arată acum nu va fi util pieţei".
Acesta a precizat, totodată, că au înaintat propuneri de modificare a Programului către Ministerul Fondurilor Europene, însă această instituţie nu a luat niciun fel de măsuri.
1. POC este total inaccesibil antrepenorilor
(mesaj trimis de serban în data de 07.04.2015, 14:59)
POC este scris de o gramada de personaje care n-au nici o legatura cu realitatea.Traiesc pe alte planete.Un program POC trebuie sa ofere bani unui antrepenor pentru a-si cumpara utilaje,a porni o afacere,a-si dezvolta afacerea,a ajuta afacerea prin bani lichizi.etc.Cercetarea trebuie sa fie pentru cine vrea.Un antrpenor urmareste in primul rand obtinerea banulu.