Eliminarea criteriului privind scăderea cifrei de afaceri din departajarea companiilor în caz de egalitate pe Măsura 4.1.1 - Investiţii în activităţi productive -, fostă măsură 3, a fost acceptată de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) la solicitarea premierului Nicolae Ciucă, a afirmat, ieri, Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor din România (CNIPMMR).
"Am avut de dimineaţă o convorbire telefonică cu prim-ministrul României care mi-a spus faptul că s-a asigurat că astăzi se va publica Ghidul pe această măsură; se va publica şi platforma. Una dintre problemele menţionate în aceste zile a fost faptul că oamenii nu ştiau cum arată platforma şi că aveau nevoie de o perioadă de testare a acesteia. Se va publica şi un tutorial de aplicare a acestei platforme. Vreau să anunţ întreprinzătorii asupra faptului că nu s-a schimbat nimic din planul de afaceri, din grila de aplicare a Măsurii 4.1.1. Singurul lucru care s-a schimbat e că la punctaje egale se va face o medie ponderată din trei elemente: productivitatea muncii, ponderea echipamentelor şi a utilajelor în grantul total şi numărul locurilor de muncă. Fiecare dintre aceste trei criterii va conta în proporţie de aproximativ 33% dând astfel şanse egale întreprinzătorilor. De altfel, mandatul nostru de reprezentare a fost votat în Biroul Permanent al Consiliului. E o chestiune pe care nu o susţinem de pe o zi pe alta, ci de patru luni, timp în care am avut opt întâlniri cu ministrul Dan Vîlceanu şi cu premierul Nicolae Ciucă. La ultima întâlnire a fost nevoie de intervenţie fermă şi directă a premierului pentru ca de măsura respectivă să beneficieze companiile care au nevoie şi să nu asistăm la un concurs al firmelor vândute pe internet şi care înregistrează scăderi mari a cifrei de afaceri", a menţionat Florin Jianu.
Reprezentantul antreprenorilor mici şi mijlocii din ţara noastră a menţionat că orice întârziere privind aplicarea Măsurii 4.1.1 cade în sarcina lui Dan Vîlceanu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
"Iniţial, ministrul Vîlceanu ne-a asigurat că nu e nevoie de o nouă notificare a Comisiei Europene privind modificarea ghidului, după care a revenit şi a spus că este nevoie de o astfel de notificare. Din discuţiile pe care le-am avut cu reprezentanţii Consiliului Concurenţei, reiese că ministrul Vîlceanu are două posibilităţi: fie să lanseze măsura cu o clauză suspensivă, fie să obţină notificarea în termen rapid, de o săptămână. Cert este că în forma dorită de cei de acolo, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene nu ar fi lansat aplicaţia în 21 martie, pentru că nu avea pregătită nici măcar platforma. Dacă nu ar fi intervenit premierul care a cerut să fie ajutate firmele performante, nu s-ar fi întâmplat nimic benefic. Eliminarea, la egalitate de puncte, a criteriului privind scăderea cifrei de afaceri, a fost făcută de minister la cerinţa premierului Nicolae Ciucă", a spus Florin Jianu.
Preşedintele CNIPMMR a mai menţionat că acest lucru a fost decis de premier în urma unei întâlniri pe care a avut-o cu ministrul Vîlceanu şi Florin Jianu pe care i-a convocat la Palatul Victoria.
Măsura 4.1.1 va fi finanţată cu 380 milioane euro din fondurile europene alocate prin Programul Operaţional Competitivitate şi are ca prioritate de investiţii sprijinirea capacităţii IMM-urilor de a creşte pe pieţele regionale, naţionale şi internaţionale şi de a se angaja în procesele de inovare, iar ca obiectiv specific consolidarea poziţiei pe piaţă a IMM-urilor afectate de pandemia Covid-19.
Florin Jianu le-a transmis o veste bună şi antreprenorilor care au aplicat pe Măsurile 1 (granturi pentru microîntreprinderi) şi 2 (granturi pentru capital de lucru). Aceştia nu vor mai fi nevoiţi să restituie banii la stat chiar dacă au depăşit perioadele de raportare, o astfel de prevedere fiind inclusă într-un proiect de lege care a trecut de Senat şi se află la Camera Deputaţilor.
"Avem o veste foarte bună pentru antreprenorii care au aplicat pe Măsura 1 şi Măsura 2. Mulţi dintre ei trebuiau să dea banii înapoi, respectiv aproximativ 5000 de firme pe Măsura 1 şi estimam un număr similar şi pe Măsura 2. În Camera Deputaţilor este acum o lege care îi repune în drepturi pe cei care au depăşit acele perioade de raportare, aşa încât oamenii să nu mai fie nevoiţi să dea banii înapoi. Legea a trecut, săptămâna trecută, de Senat şi a intrat ieri (n.red. - luni, 21 martie 2022) în Camera Deputaţilor. Este una dintre legile cerute de noi şi susţinute ca măsură, astfel încât oamenii să nu fie nevoiţi să dea banii înapoi", a spus Florin Jianu.
1. "Scoala-te de te culca !
(mesaj trimis de Cazacu Gorgeta în data de 23.03.2022, 08:13)
Numa' medie ponderata din 3 elemente (33%), nu e criteriul de departajare la punctaje egale ! In ghidul 4.1.1 - publicat noaptea trecuta, la pag. 24 scrie :
"-În situația în care, în urma etapei ETF se constată că un număr de proiecte au punctaje egale, departajarea se va face în funcție de productivitatea muncii în anul 2019 - cifra de afaceri împărțită la numărul mediu de angajați. Dacă şi în urma aplicării acestui criteriu, punctajele sunt egale, se vor aplica, pe rând, criteriile procentul de utilaje tehnologice din valoarea grantului, locuri de muncă nou create în anul 3 de sustenabilitate, data și ora depunerii proiectului"
Cei 4 evanghelisti erau 3, - Luca si Matei!
Fiind "cuiul lui Pepelea", pentru care s-a modificat Ghidul, stirea dvs este intentionat confuza sau " atata se poate"?