Ministerul Economiei şi compania Romarm aşteaptă clarificări de la instanţă cu privire la situaţia juridică a directorului general Gabriel Ţuţu, urmărit penal de Direcţia Naţională Anticorupţie în dosarul măştilor de protecţie neconforme achiziţionate pentru unităţile medicale din subordinea Ministerului Apărării Naţionale.
"Compania Romarm funcţionează, are o structură de conducere cu responsabilităţi clare. Consiliul de Administraţie s-a întâlnit săptămâna trecută şi a mandatat un director din cadrul companiei să semneze toate documentele necesare şi să conducă firma respectivă. Avem această situaţie cu directorul general, dar vreau să ţineţi cont de faptul că vorbim despre o companie de stat care are un Consiliu de Administraţie funcţional şi care poate să ia decizii în această perioadă. (...) Am solicitat companiei Romarm să trimită o scrisoare către instanţă pentru a clarifica situaţia juridică a domnului Gabriel Ţuţu. În urma răspunsului pe care îl vom primi, vom lua deciziile corespunzătoare, urmând să analizăm contractul de mandat şi valabilitatea lui în actuala situaţie. Ministerul Economiei, în baza raportului Curţii de Conturi (n.red. - document care se referă la faptele urmărite penal acum de DNA) şi în baza unui raport efectuat de Corpul de Control, a colaborat cu instanţele judecătoreşti pentru a clarifica această situaţie (n.red. - privind utilajele achiziţionate de Romarm în starea de urgenţă). Există un proces în curs care urmează să fie finalizat şi nu aş dori să mă pronunţ asupra acestei situaţii. În 2020 (n.red. - când Romarm semna contractul respectiv), nu eram ministru al Economiei şi nu vă pot da detalii", a declarat Florin Spătaru, ministrul Economiei, astăzi, cu prilejul semnării unui memorandum între Romarm şi compania sud-coreeană Hanwha Aerospace.
Domnia sa a precizat că în dosar ar fi vorba şi despre alte tipuri de produse, dar a menţionat că doreşte să lase instanţele judecătoreşti să decidă asupra acelor contracte.
Florin Spătaru a mai spus că Ministerul Economiei a demarat, pentru toate companiile în care este acţionar, procedurile de selecţie a consiliilor de administraţie în conformitate cu ordonanţa de urgenţă 109, şi că în viitor "vom avea mai multe pârghii, inclusiv indicatori de performanţă, prin care să aducem normalitatea în guvernanţa companiilor de stat".
Ministrul Economiei a mai arătat că în 2022 cifra de afaceri a Romarm a înregistrat o creştere semnificativă, de peste două ori, şi că acest lucru a dus la profitabilitatea unor companii din industria de apărare care nu mai aveau profit de ceva timp.
"Asta înseamnă că pe necesităţile pieţei companiile din industria de apărare produc. Aş vrea însă să fac o precizare: producţia se adresează atât necesităţilor interne, cât şi companiilor din ţările NATO", a concluzionat Florin Spătaru.
Amintim că la finalul lunii trecute, procurorii anticorupţie au dispus începerea urmăririi penale pentru Gabriel Ţuţu, directorul general al Romarm pe care îl acuză că a luat în plină pandemie, în stare de urgenţă, o şpagă de 50.000 lei pentru că ar fi încredinţat contractul privind achiziţionarea unor măşti de protecţie destinate personalului medical din unităţile sanitare ale Ministerului Apărării Naţionale, unei asocieri de firme care a furnizat măşti de proastă calitate. Una dintre aceste firme este administrată de Alexandru Piţurcă, fiul fostului selecţioner Victor Piţurcă. Valoarea contractului respectiv se ridică la peste 11 milioane lei potrivit procurorilor DNA.