Ministrul Economiei Florin Spătaru a declarat, întrebat despre criza energiei şi posibilitatea ca marile companii să raţionalizeze consumul de gaz, la iarnă, că nu există în prezent informaţii că acestea vor apela la instrumente de tip şomaj tehnic sau reducerea unor fluxuri de producţie. "Fiecare companie îşi analizează capacităţile de producţie, în contextul întreruperilor lanţului de aprovizionare sau în contextul unei pieţe care este în continuă schimbare şi atunci îşi vor analiza fluxurile de producţie", a mai explicat el, potrivit News.ro.
Criza energie - am inteles că în iarnă ar putea exista posibilitatea raţionalizării gazului pentru companii. Cum credeţi că vor reacţiona companiile?
"Săptămâna trecută, am avut o întâlnire la Ministerul Economiei cu companii din industria grea, marii consumatori de energie. Cu ajutorul colegilor de la Ministerul Energiei am clarificat aceste aspecte şi am cerut informări privind stadiul contractelor pe care le au încheiate în domeniul energiei şi domeniul gazelor naturale. Vom menţine în continuare această comunicare pentru a putea avea informaţii atât din partea industriei dar şi din partea Guvernului şi pentru a avea o comunicare mult mai eficientă. Fiecare companie îşi analizează capacităţile de producţie, în contextul întreruperilor lanţului de aprovizionare sau în contextul unei pieţe care este în continuă schimbare şi atunci îşi vor analiza fluxurile de producţie", a declarat Florin Spătaru, la finalul şedinţei de miercuri a Executivului.
El a mai spus că a existat o discuţie cu companiile care acoperă 80% din piaţa de gaze şi industrie, în domeniul energiei.
"Nu am o statistică. Discuţiile pe care noi le-am purtat au fost cu companiile care acoperă 80% din piaţa de gaze şi industrie în domeniul energiei. Companiile mari în general din sectorul industrial. O cifră de afaceri scăzută şi costuri reduse. Nu avem informaţii în acest moment că vor apela la instrumente de tip şomaj tehnic sau reducerea unor fluxuri de producţie. Deocamdată, fiecare dintre ei spun că îşivor reorganiza aceste fluxuri astfel încât să funcţioneze corespunzător, dar bineînţeles cu o capacitate redusă", a completat ministrul Economiei.
1. ALUM,ARCELORMITTAL HUNEDOARA SA
(mesaj trimis de anonim în data de 27.07.2022, 14:37)
ALUM, singura rafinărie de alumină calcinată din România, se confruntă cu
provocări competitive dramatice în fața altor rafinării de alumină europene și
internaționale, care beneficiază de avantaje locale;
? Aproximativ 500 de angajați urmează să fie disponibilizați la fabrica din Tulcea, din
cauza contextului actual, în timp ce uzina va păstra un grup cheie de specialiști
pentru a efectua activități de cercetare-dezvoltare, logistică, întreținere și reparații
pentru a fi pregătită pentru o repornire rapidă și reînceperea producției atunci
când condițiile pieței de energie se vor îmbunătăți;
si
ARCELORMITTAL HUNEDOARA SA sunt doar cateva care au anuntat deja oprirea productiei.
Ministrul economiei minte cu nerusinare.