Fluctuaţii pe piaţa aurului

V.R.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 4 august 2017

Fluctuaţii pe piaţa aurului

Cererea mondială de aur s-a redus cu 14% în primul semestru din 2017, potrivit WGC

Preţul futures al aurului a oscilat ieri, pe pieţele externe, după ce, în sesiunea anterioară, s-a apropiat de nivelul maxim al ultimelor şapte săptămâni, în condiţiile în care investitorii aşteptau publicarea datelor oficiale privind situaţia de pe piaţa muncii din SUA, ca să-şi poată face o idee cu privire la evoluţia dobânzilor.

Aproape pe întreg parcursul lunii iulie preţul aurului a urmat un curs pozitiv, pe fondul deprecierii dolarului din cauza aşteptărilor reduse legate de o nouă majorare a dobânzii cheie în SUA, anul acesta.

Preţul aurului cu livrare în decembrie a coborât cu 0,3% la ora 10.45, la Comex New York, atingând 1,274.50 dolari uncia.

Cotaţia spot a metalului galben a fluctuat ieri, ajungând la 1.266,61 dolari uncia, după ce anterior atinsese 1.258,20 dolari uncia.

Cererea mondială de aur s-a diminuat cu 14% în primul semestru din 2017, comparativ cu perioada similară a anului trecut, în principal ca urmare a unei scăderi semnificative a achiziţiilor de metal galben din partea fondurilor tranzacţionabile pe bursă (exchange traded funds-ETF), a anunţat ieri Consiliul Mondial al Aurului (WGC), informează Reuters, conform Agerpres.

De asemenea, achiziţiile de aur ale băncilor centrale au scăzut în prima jumătate a anului, în schimb au crescut achiziţiile de aur pentru bijuterii, graţie unei cereri puternice venite din India şi Turcia, a precizat WGC.

În total, cererea globală de aur a fost de 2.004 tone în intervalul ianuarie-iunie 2017, în scădere faţă de 2.138,7 tone în perioada similară a anului trecut. În trimestrul al doilea, cererea mondială de aur a fost de 953 tone, cel mai scăzut nivel trimestrial din ultimii doi ani.

"În acest an, cererea de aur este mai echilibrată. Dacă anul trecut am avut intrări mari din partea fondurilor ETF, piaţa fizică de aur pentru bijuterii, lingouri şi monede a coborât la minime multianuale", a declarat directorul de studii de piaţă de la WGC, Alistair Hewitt.

În prima jumătate a acestui an, băncile centrale din întreaga lume au achiziţionat 177 de tone de aur, cu doar 3% mai puţin decât în perioada similară a anului trecut. De asemenea, investiţiile în lingouri şi monede de aur au crescut cu 11% în primul semestru, până la 532 de tone, la fel şi achiziţiile de aur pentru bijuterii, până la 481 de tone.

În schimb, în condiţiile în care preţul aurului a crescut cu doar 8% în primul semestru, fondurile de tip ETF au achiziţionat numai 56 de tone de aur în al doilea trimestru, în scădere cu 76% faţă de perioada similară a anului trecut, ceea ce a dus totalul achiziţiilor în primul semestru la 167,9 tone.

Alistair Hewitt a estimat că pe ansamblul acestui an, băncile centrale vor achiziţiona 350-450 de tone de aur, iar cererea totală anuală va fi de aproximativ 4.200-4.300 de tone, adică uşor sub cantitatea de 4.337,5 tone achiziţionată în 2016, când a fost atins cel mai ridicat nivel anual de după 2013.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb