FMI: Băncile centrale ar trebui să supravegheze stabilitatea pieţelor financiare

A. V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 octombrie 2013

Băncile centrale ar trebui să fie independente în stabilirea politicii monetare, dar ar trebui, totodată, să aibă în sarcină monitorizarea stabilităţii pieţei financiare, sub supraveghere politică, potrivit economistului şef al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Olivier Blanchard.

Oficialul FMI a declarat, citat de publicaţia germană Handelsblatt: "Independenţa băncilor centrale ar trebui să fie stratificată. Politica monetară clasică trebuie să rămână independentă. Controlul pieţelor financiare de către banca centrală ar trebui totuşi subordonat autorităţilor de supervizare".

În opinia lui Olivier Blanchard, Germania ar trebui să aibă un rol mai important în Europa şi ar trebui să se axeze mai degrabă pe investiţii, decât pe economii.

"Dacă există o lecţie care trebuie învăţată din criza financiară, aceasta ar trebui să fie următoarea: nu este suficient să urmăreşti stabilitatea monetară. Trebuie, de asemenea, să urmărim stabilitatea sistemului financiar".

Blanchard a făcut apel, din nou, la majorarea ţintei de inflaţie în zona euro la 4%, de la 2% în prezent, deoarece astfel s-ar putea reduce rata dobânzii în timpul perioadelor de criză.

BCE ar trebui să ia în considerare metode de reducere a costurilor de creditare pentru întreprinderile mici şi mijlocii, consideră Blanchard, care şi-a exprimat totodată îngrijorarea că statele europene ar putea scădea ritmul adoptării reformelor structurale din cauza depăşirii celei mai dificile perioade a crizei datoriilor.

"Auziţi din ce în ce mai mult: am făcut reforme suficiente, acum vedem rezultatele. Scutiţi-ne de alte cereri. Aceste declaraţii mă îngrijorează", a afirmat oficialul FMI, adăugând: "Avem nevoie de reforme structurale suplimentare dacă vrem să ajungem la un nivel acceptabil al forţei de muncă. Chiar şi Germania, care nu s-a confruntat cu o criză pe piaţa muncii, nu înregistrează o creştere impresionantă".

Reprezentantul FMI a mai făcut apel la finalizarea uniunii bancare în Europa, pentru întărirea monedei euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb