FMI: "Băncile mamă intenţionează să îşi menţină expunerea pe Europa de Est"

ANA ZIDARU
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 noiembrie 2014

Dezintermedierea bancară a încetinit uşor în Europa de Est

Procesul de dezintermediere bancară din Europa de Est a încetinit uşor în trimestrul II al acestui an, arată un raport al Comitetului Iniţiativei de la Viena, publicat ieri pe site-ul FMI.

De asemenea, acest raport precizează că avansul creditului rămâne scăzut.

Documentul notează că datele prezentate de Banca Reglementelor Internaţionale indică faptul că instituţiile bancare şi-au redus expunerea din regiunea Europei Centrale şi de Est (ECE) cu 0,1% din PIB în trimestrul II, faţă de trimestrul I al acestui an. Diminuarea expunerilor este de 0,4% din PIB dacă sunt scoase din calcul Turcia şi Rusia.

Nivelul general al intrărilor nete de capital în regiunea ECE, cu excepţia Rusiei, a devenit pozitiv în al doilea trimestru, reflectând fluxurile puternice de portofoliu, după o evoluţie negativă în primul trimestru.

Cu toate acestea, creşterea creditului din iulie 2014 a rămas modestă în regiune în afara Turciei şi Comunitatea Statelor Independente (CSI), potrivit raportului. Cea mai mare parte a sud-estului Europei încă figura cu o contracţie, în timp ce creşterea creditării a încetinit în Turcia şi CSI, conform sursei citate.

Raportul mai arată că băncile transfrontaliere au continuat să îşi reevalueze strategiile în ţările din regiune, iar procentul instituţiilor financiare care anticipau o extindere a operaţiunilor pe termen lung a scăzut în raport cu ancheta martie 2014.

"În schimb, toate băncile mamă intenţionează să menţină actualul nivel de expunere de capital către subsidiarele lor din regiune şi chiar să-l majoreze. În plus, atât cererea de credit cât şi condiţiile de creditare sunt aşteptate să se îmbunătăţească în următoarele şase luni", mai arată raportul FMI.

Iniţiativa de la Viena a fost înfiinţată de către grupurile bancare occidentale la apogeul crizei financiare globale din 2008-2009 ca o platformă din sectorul public-privat pentru a asigura un capital adecvat şi sprijin în lichidităţi pentru filialele lor din Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb