Procesul de dezintermediere bancară din Europa de Est a încetinit uşor în trimestrul II al acestui an, arată un raport al Comitetului Iniţiativei de la Viena, publicat ieri pe site-ul FMI.
De asemenea, acest raport precizează că avansul creditului rămâne scăzut.
Documentul notează că datele prezentate de Banca Reglementelor Internaţionale indică faptul că instituţiile bancare şi-au redus expunerea din regiunea Europei Centrale şi de Est (ECE) cu 0,1% din PIB în trimestrul II, faţă de trimestrul I al acestui an. Diminuarea expunerilor este de 0,4% din PIB dacă sunt scoase din calcul Turcia şi Rusia.
Nivelul general al intrărilor nete de capital în regiunea ECE, cu excepţia Rusiei, a devenit pozitiv în al doilea trimestru, reflectând fluxurile puternice de portofoliu, după o evoluţie negativă în primul trimestru.
Cu toate acestea, creşterea creditului din iulie 2014 a rămas modestă în regiune în afara Turciei şi Comunitatea Statelor Independente (CSI), potrivit raportului. Cea mai mare parte a sud-estului Europei încă figura cu o contracţie, în timp ce creşterea creditării a încetinit în Turcia şi CSI, conform sursei citate.
Raportul mai arată că băncile transfrontaliere au continuat să îşi reevalueze strategiile în ţările din regiune, iar procentul instituţiilor financiare care anticipau o extindere a operaţiunilor pe termen lung a scăzut în raport cu ancheta martie 2014.
"În schimb, toate băncile mamă intenţionează să menţină actualul nivel de expunere de capital către subsidiarele lor din regiune şi chiar să-l majoreze. În plus, atât cererea de credit cât şi condiţiile de creditare sunt aşteptate să se îmbunătăţească în următoarele şase luni", mai arată raportul FMI.
Iniţiativa de la Viena a fost înfiinţată de către grupurile bancare occidentale la apogeul crizei financiare globale din 2008-2009 ca o platformă din sectorul public-privat pentru a asigura un capital adecvat şi sprijin în lichidităţi pentru filialele lor din Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est.