FMI dictează, Guvernul execută

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 6 august 2010

Limitarea comisioanelor bancare prin ordonanţă de urgenţă riscă să fie revizuită acum printr-o altă ordonanţă, la presiunile FMI.

Guvernul vrea să modifice ordonanţa de urgenţă care obliga băncile să modifice contractele de credit şi care elimină mai multe comisioane, printre care şi pe cel de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă.

Executivul s-a angajat faţă de FMI să modifice OUG 50/2010 (care a intrat în vigoare la 21 iunie), printr-o nouă ordonanţă, în aşa fel încât reglementările mai dure pentru bănci să nu se aplice retroactiv. Surse oficiale, citate de Medifax, susţin că măsura vine după ce băncile au făcut un lobby institent la FMI în acest sens.

"Vom revizui ordonanţa recentă (Ordonanţa 50/2010) pentru a asigura transparenţa privind ratele dobânzilor la conctractele de credit şi a asigura conformitatea totală cu legislaţia europeană, în special cu privire la non-retroactivitate", se arată în scrisoarea suplimentară de intenţie a Guvernului, la acordul stand-by.

Cum au bătut guvernanţii în retragere

Inconsecvenţa de care pare să dea dovadă Guvernul în ceea ce priveşte problema contractelor de credit pentru consumatori este crasă, dacă luăm, drept serioase, declaraţiile publice făcute de însuşi premierul Emil Boc pe acestă temă.

Premierul Emil Boc spunea despre OUG 50 că este "un proiect la care în calitate de prim-ministru ţine foarte mult", pe motiv că "va avea un efect ce va fi resimţit de sute de mii de români", care " vor ajunge să beneficieze de dobânzi mai reduse şi nu vor mai fi < captivi > unui credit nefavorabil timp de 20 ani".

Ce s-a întâmplat în câteva luni cu "grija" guvernanţilor faţă de persoanele care "sunt captive unui credit timp de 20 de ani"?

Băncile, pierderi de peste 50 milioane euro

Băncile au reclamat pierderi de peste 50 milioane euro, una dintre cauze fiind şi OUG 50/2010, potrivit unor surse oficiale.

Asta în condiţiile în care, potrivit BNR, băncile locale au realizat, în primul trimestru un profit cumulat de circa 100 de milioane de euro, iar în 2009, un profit net de 722 milioane lei.

În aceste condiţii, instituţiile de credit pare că au găsit înţelegere pe lângă FMI - de altfel tot o instituţie de credit - să preseze Guvernul să renunţe, în cele din urmă, la măsura prin care le obliga, printre altele, la un efort logistic susţinut, de recalculare a contractelor în derulare.

Astfel, este posibil ca persoanele care au luat un credit înainte de apariţia de OUG 50/2010 modificată - practic cei mai mulţi dintre cetăţeni - să nu beneficieze de unele dintre noile reglementări în situaţia în care va fi implementant principiul non-retroactivităţii.

Bancherii aşteaptă noile reglementări

Bancherii sunt, momentan, destul de reţinuţi în declaraţii despre acest subiect şi aşteaptă să vadă cum va arăta noua variantă a ordonanţei.

Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi a C.E.C. Bank, ne-a declarat: "Rămâne de văzut cum se vor aplica modificările. Cert este că băncile au început deja procesul de recalculare a contractelor. Am avut deja destule reclamaţii în privinţa Ordonanţei".

Sunt voci care susţin că la negocierile cu FMI, reprezentanţii instituţiilor bancare au cerut cu insistenţă ca Guvernul să modifice OUG 50/2010, invocând şi neconformitatea actului normativ cu legislaţia europeană.

Un argument al bancherilor în acest sens ar fi că Directiva 2008/48/CE (care trebuia transpusă în legislaţia naţională până pe 11 iunie 2010) prevede că obligaţia băncii de limitare a comisionului de rambursare anticipată nu este aplicabilă pentru contractele de credit garantate cu ipoteca unui imobil sau garanţii similiare, în timp ce OUG 50/2010 presupune ca aceasta să se aplice tuturor contractelor, inclusiv a creditelor ipotecare şi imobliare.

Consiliul Concurenţei: "Băncile ar trebui să dialogheze cu autorităţile"

În timp ce bancherii au motive de bucurie, pentru instituţiile care au iniţiat OUG 50 - Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi Consiliul Concurenţei, vestea că actul normativ ar urma să fie modificat le-a lăsat un gust amar.

Măsura nu numai că ar fi adus o serie de benefici directe persoanelor care au luat credite de la bănci, dar, potrivit Consilului Concurenţei, astfel ar fi crescut şi concurenţa între bănci.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, ne-a declarat: "Consiliul Concurenţei s-a consultat informal cu Bruxelles-ul pe această temă. România a transpus prevederile Directivei 2008/48/CE şi a făcut chiar mai mult decat atât: similar cu alte state membre UE, a adaptat-o specificului economiei naţionale. Ca urmare, nu se pune problema deschiderii unei proceduri de infringement împotriva României de către Comisia Europeană. Părerea mea este că băncile ar trebui să dialogheze cu autorităţile pentru a găsi o modalitate adecvată de punere în practică".

*

Trebuie menţionat că termenul "ordonanţă", pe lângă înţelesul de dispoziţie scrisă emisă de o autoritate administrativă sau judecătorească mai are şi semnificaţia de "soldat aflat la dispoziţia unui ofiţer pentru servicii personale".

După comportamentul Guvernului în relaţia cu FMI, acest înţeles este adecvat acestei situaţii.

Investigaţia pe piaţa bancară, gata anul acesta

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat, pentru ziarul BURSA, că investigaţia asupra unei presupuse înţegeri a băncilor în ceea ce priveşte nivelul dobânzilor urmează să fie finalizată anul acesta.

"Cel mai probabil investigaţia va fi finalizată până la sfârşitul acestui an, iar rezultatele sale vor fi făcute publice în primăvara anului viitor", a spus Bogdan Chiriţoiu.

Până în prezent, mai multe instituţii bancare au fost amendate pentru furnizarea de date false sau pentru obstrucţionarea cercetărilor.

"Este posibil să mai avem un caz similar, dar deocamdată analizăm dacă exista suficiente dovezi ", a subliniat Chiriţoiu.

Ce prevede OUG 50/2010:

-Comision de rambursare anticipată de maxim 1% pentru credite cu dobândă fixă;

-Nu se percepe comision de rambursare anticipată la credite cu dobândă variabilă;

-Se limitează comisioanele aferente derulării contractului de credit la: comision de administrare credit, comision de penalizare pentru întârzierea la plată, comision de rambursare anticipată dacă dobânda e fixă, comision unic pentru servicii prestate la cererea consumatorilor;

-Obligaţia de a calcula dobânda variabilă în mod transparent; formula de calcul trebuie să aibă ca referinţă ROBOR / LIBOR / EURIBOR / dobânda de referinţă BNR; marja fixă nu poate fi modificată de creditor pe durata contractului decat în favoarea consumatorului; intervalele de timp la care se recalculează dobânda sunt prevăzute în contract; etc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb