FMI: Economia mondială se confruntă cu ameninţări serioase

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 februarie 2005

Creşterea economică mondială, estimată la aproximativ 4% pentru anul în curs, se confruntă cu "ameninţări serioase şi provocări", declară Rodrigo de Rato, directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), solicitînd, în acest sens, intervenţia urgentă a celor care fac politicile în domeniu. În opinia lui Rato, economia mondială devine din ce în ce mai dependentă de SUA şi China, naţiuni supuse unor presiuni tot mai mari. În cazul SUA - cea mai mare economie din lume, este vorba despre deficitul bugetar şi cel comercial, aflate la niveluri record, iar în China - despre cursul de schimb fix yuan/dolar. "Elanul înregistrat anul trecut trebuie să asigure, şi în 2005, o creştere robustă", declară de Rato. Domnia sa menţionează că, deşi exis-tă semne pozitive privind economia mondială, trebuie luate în seamă ameninţările şi provocările.

În opinia lui Rato, creşterea economiei Japoniei şi a Europei, care realizează 25% din producţia globală, nu atinge un nivel performant, iar continuarea acestui trend va adînci dezechilibrele comerciale globale.

Şeful FMI subliniază că unul din aspectele care ridică cele mai seriose probleme este deficitul de cont curent al SUA. Finanţarea acestuia, care provine în cea mai mare parte de la investitorii străini privaţi, ar putea fi pusă în pericol, dacă dolarul va continua să se deprecieze, făcînd investiţiile mai puţin atractive. Deficitul menţionat a atins recordul de 164,7 miliarde de dolari în trimestrul al treilea din 2004. Începînd cu luna martie 2002, moneda americană a pierdut 50% faţă de euro, ca răspuns la creşterea deficitului de cont curent, spune Rato, adăugînd că, pînă acum, acest declin a avut un impact redus asupra economiei mondiale.

Scăderea dolarului ar trebui, în cele din urmă, să îi "trezească" pe cei care fac politicile monetare în SUA, astfel încît să ia măsuri imediate pentru reducerea dezechilibrelor economiei mondiale, susţine Rato. Potrivit afirmaţiilor sale, statele europene ar trebui să reformeze segmentul muncii, în special legile care guvernează această piaţă. Rato îi sfătuieşte pe europeni să crească ziua de lucru, ca să sporească dinamismul şi capacitatea de creştere a regiunii. Pe de altă parte, Japonia trebuie să-şi consolideze sistemul bancar şi să reducă nivelul datoriilor corporaţiilor. În plus, China şi alte state asiatice, care au cursuri fixe de schimb, ar trebui să renunţe la acest sistem.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9757
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6271
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2779
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9700
Gram de aur (XAU)Gram de aur396.8389

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
fleetconference.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb