Franţa trebuie să diminueze costurile cu forţa de muncă, să liberalizeze profesiile reglementate, să aprofundeze reforma pieţei muncii şi a mediului de afaceri, respectiv să înceteze să mai crească taxele, ca să revină la creştere economică şi să-şi susţină competitivitatea, conform Fondului Monetar Internaţional (FMI).
La o zi după după ce şi-a redus previziunile de creştere a economiei Germaniei, FMI a informat că Franţa va consemna o scădere mai mare decât prognoza anterior, iar şomajul va continua să crească. Fondul estimează că Franţa va consemna o scădere economică de 0,2% anul acesta, după care va urma o creştere de 0,8% în 2014. Anterior, FMI preconiza o scădere a economiei franceze de 0,1% pentru anul în curs, respectiv un avans de 0,9% pentru 2014.
Totuşi, în opinia specialiştilor FMI, economia Franţei se va redresa în cea de-a doua jumătate a acestui an.
"Numărul acţiunilor iniţiate în ultimele şase luni arată că guvernul de la Paris a înţeles că Franţa trebuie să fie reformată", a declarat şeful misiunii FMI pentru Franţa, Edward Gardner, adăugând: "Este un prim pas într-un proces de lungă durată".
Fondul a îndemnat Franţa să ofere autorităţii din domeniul Concurenţei mai multă putere pentru controlul sectoarelor economice şi înlăturarea obstacolelor de reglementare.
În privinţa reformelor structurale, FMI a subliniat că Franţa ar trebui să pună accentul pe ţinerea în frâu a cheltuielilor publice.
"După trei ani de ajustare fiscală substanţială, există posibilitatea de a modera ritmul consolidării, cu condiţia ca eforturile să se concentreze asupra cheltuielilor", conform FMI.
Edward Gardner avertizează că principalul risc la adresa economiei Franţei este lipsa încrederii întreprinzătorilor şi gospodăriilor.