FMI, îngrijorat că Guvernul ar putea rata obiectivele fiscale

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 2 aprilie 2014

FMI, îngrijorat că Guvernul ar putea rata obiectivele fiscale

FMI este îngrijorat că Guvernul ar putea relaxa ţintele fiscale prin creşterea cheltuielilor şi reducerea taxelor în contextul presiunilor electorale, mai ales al alegerilor prezidenţiale, în timp ce puternice grupuri de interese ar putea exercita presiuni pentru întârzierea reformelor.

"Riscurile politice la adresa implementării proiectului sunt în creştere. Experţii FMI sunt îngrijoraţi că presiunile electorale, mai ales cele legate de alegerile prezidenţiale spre sfârşitul anului, ar putea conduce la decizii pentru reducerea taxelor, creşterea cheltuielilor şi relaxarea ţintelor fiscale la momentul rectificării bugetare. Va fi dificil, dar critic, ca orice măsuri să fie adoptate astfel încât impactul asupra bugetului să fie neutru", se arată într-un raport pregătit de experţii FMI pentru Consiliul Director al instituţiei.

Potrivit Mediafax, în baza acestui raport, Consiliul Director al FMI a aprobat, miercuri, prima şi a doua evaluare a acordului preventiv încheiat anul trecut cu România, punând la dispoziţia statului două tranşe cumulând 436,3 milioane de euro (389,4 milioane DST). Suma totală disponibilă României prin acordul de împrumut a urcat astfel la 654,4 milioane de euro (584,1 milioane DST).

Fondul avertizează în raport că puternice grupuri de interese ar putea încerca să întârzie reformele structurale.

"În plus, odată cu avansul reformelor structurale, grupuri puternice de interese ar putea exercita presiuni pentru a întârzia agenda de reformă. Este necesar un angajament activ continuu la cel mai înalt nivel al implementării programului pentru a rezista acestor presiuni", arată experţii FMI.

Raportul FMI a fost finalizat la 11 martie, în urma discuţiilor cu autorităţile române încheiate la începutul lunii februarie, şi a fost pus la dispoziţia Consiliului Director al FMI pentru şedinţa din 26 martie în cadrul căreia au fost aprobate prima şi a doua evaluare a acordului preventiv încheiat anul trecut de Fond cu România.

Acordul României cu FMI şi UE include o ţintă de deficit bugetar de 2,2% din PIB pentru acest an. Autorităţile române intenţionează să reformeze sistemul public de sănătate, sectoarele transporturilor şi energiei şi să vândă participaţii la mai multe companii de stat.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb