FMI şi CE cer Guvernului un deficit bugetar de 0,9% din PIB în 2015, iar autorităţile îşi menţin poziţia la 1,4%

E.D.
Macroeconomie / 6 decembrie 2014

FMI şi CE cer Guvernului un deficit bugetar de 0,9% din PIB în 2015, iar autorităţile îşi menţin poziţia la 1,4%

Negocierile cu FMI continuă astăzi

Negocierile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) vor continua şi astăzi iar autorităţile române îşi menţin poziţia privind un nivel al deficitului bugetar de 1,4% din PIB pentru 2015, potrivit reprezentanţilor MFP.

Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană cer Guvernului să reducă deficitul bugetar pentru anul viitor la 0,9% din PIB, solicitare pe care partea română o consideră inacceptabilă, luând astfel în calcul întreruperea discuţiilor dacă nu este agreat un deficit de 1,4%, transmite Mediafax.

Premierul Victor Ponta spune că nu crede, la acest moment, că acordul României cu FMI va fi "rupt", explicând că este o perioadă de negocieri care pot fi dure, dar arată că un deficit de 0,9% este inacceptabil şi că esenţială este discuţia cu Comisia Europeană, deoarece "acolo sunt marile probleme".

"România nu îşi poate permite azi să coboare sub un deficit de 1,4% din PIB (...) Mandatul meu este de a nu coborî sub 1,4%, care oricum este prea mic şi prea apăsător pentru situaţia României de azi. Orice discuţie sub 1,4% este inacceptabilă. Dacă s-ar porni de la o negociere de 0,9% pe cash, ar duce la o îngenunchere definitivă a economiei româneşti", a declarat vineri ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, la Antena 3.

El a precizat că solicitarea FMI pentru un deficit bugetar mai mic a fost avansată în cursul discuţiilor tehnice, care au avut loc în noaptea de joi spre vineri.

"Am fost informat de echipa tehnică de la minister că azi noapte, în cadrul discuţiei tehnice, FMI ar fi introdus în discuţie acest element nou, pe care noi nu-l ştiam, acela de a lua în calcul discrepanţele istorice (dintre deficitul calculat pe cash şi cel calculat pe metodologia ESA - care ia în calcul şi angajamentele de plată - n.r.)", a spus Vâlcov.

Potrivit ministrului delegat pentru Buget, diferenţa între solicitarea FMI şi nivelul de 1,4% din PIB ar reprezenta circa 3,5 - 4 miliarde lei, care ar trebui tăiaţi din buget, de la investiţii publice.

Pentru 2014, autorităţile române şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) au convenit un deficit bugetar de 2,2% din PIB atât pe metodologia cash, cât şi pe metodologia ESA a Uniunii Europene.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Interesant, se pune intrebarea :FMI si CE vor sa ne ajute sau sa ne ingenuncheze? 

    Bursa, am rugamintea sa fiti amabili si sa ne explicate, mai pe intelesul contribuabilului de rand, care este diferenta/riscul pentru economia romaneasca si ce masuri concrete ar trebui/se vor lua daca s-ar accepta deficitul de 0,9% din PIB. 

    CONSIDER CA TEMA ESTE DE INTERES SI AR FI BUN UN ARTICOL DETALIAT PENTRU NOI, CITITORII BURSA.

    Va multumesc. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb