FMI şi CE vor ca deficitul bugetar să fie calculat exclusiv pe ESA, unde sunt incluse şi arieratele

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 1 februarie 2011

Mihai Tănăsescu

Mihai Tănăsescu

FMI şi CE au cerut Guvernului să treacă la raportarea deficitului bugetar doar pe modelul utilizat de către Uniunea Europeană, respectiv ESA 95, care include şi datoriile statului către firme şi care este mai concludent, a declarat reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, citat de Mediafax.

"Nu s-a stabilit încă un calendar de trecere la raportarea ESA 95. Se tinde, însă, ca anul acesta să se înlocuiască raportarea cash, pentru că noua raportare este mult mai concludentă", a spus Tănăsescu.

De la încheierea acordului cu FMI şi Comisia Europeană, România a îndeplinit ţintele de deficit bugetar stabilite în programul cu instituţiile internaţionale, însă statul a raportat constant datorii restante către firme, pentru care a cerut derogare de la îndeplinirea acestora la fiecare evaluare trimestrială a acordului.

"Trecerea la raportarea pe baza ESA 95 este o solicitare a FMI şi a Comisiei Europene pentru a face o raportare mai aplicată către adevăr", a afirmat Tănăsescu.

El a menţionat că majoritatea statelor din Uniunea Europeană raportează deficitul bugetar pe modelul ESA 95, iar trecerea şi de către România la acest sistem ar reprezenta un semnal pozitiv pentru pieţele internaţionale dat de sistemul de raportare mai transparent.

Pe modelul ESA 95, deficitul bugetar a fost de 8,6% din PIB în 2009, mai mare faţă de raportarea "cash" a autorităţilor române, de 7,2% din PIB. În 2008, deficitul bugetar a fost de 5,7% din PIB pe modelul ESA 95 şi de 4,9% din PIB pe cash.

Guvernatorul BNR, Mugur Isăres­cu, a declarat recent că statul trebuie să dea un semnal pozitiv în rezolvarea problemei arieratelor, o formă "sălbatică" de creditare care creează o problemă de credibilitate României.

Arieratele statului sunt clasificate de către FMI ca datorii angajate, dar neachitate timp de peste 90 de zile. Guvernul a ratat ţinta stabilită cu FMI pentru nivelul arieratelor la fiecare evaluare de la începutul acordului, în primăvara anului 2009.

Pe modelul cash, deficitul bugetar înregistrat anul trecut a fost 33,3 miliarde de lei, respectiv 6,5% din PIB, sub limita stabilită în acordul cu FMI, de 34,6 miliarde lei. Pentru acest an, autorităţile îşi propun să reducă deficitul bugetar la 4,4% din PIB.

România are în derulare un acord de finanţare externă cu FMI, UE şi alte instituţii financiare internaţionale, în sumă totală de aproximativ 20 de miliarde de euro.

O misiune FMI - CE se află la Bucureşti pentru a şaptea evaluare a acordului stand-by, în care se va analiza îndeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru din 2010 şi vor fi negociate condiţiile privind un nou acord, de tip preventiv. Vizita se va încheia în data de 8 februarie.

Ialomiţianu: FMI şi CE apreciază rezultatele "foarte bune" obţinute de România în cadrul acordului

FMI şi Comisia Europeană apreciază rezultatele "foarte bune" obţinute de România în cadrul acordului stand by, a declarat ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, adăugând că încasările din TVA au asigurat plata arieratelor şi încadrarea în ţinta de deficit bugetar, de 6,5%, la finele lui 2010.

"Noi am discutat despre rezultatele prevăzute în acordul care se va încheia la sfârşitul lunii martie. Sunt nişte rezultate foarte bune, apreciate de FMI şi Comisia Europeană. Rezultatele pe TVA sunt bune. Încasările din TVA ne-au asigurat plata arieratelor şi încadrarea în deficitul de 6,5%", a spus, ieri, Ialomiţianu.

Ialomiţianu spune că sunt bani suficienţi pentru pensii şi salarii, în acest an şi anul viitor

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat, ieri, că România are bani suficienţi pentru salarii şi pensii, precizând că "în acest an sunt premisele de a ieşi din recesiune" şi că acest lucru se vede după încasările la buget şi indicatori.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2806
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9951
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.0611

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb