Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Lucian Flaiser, s-a declarat profund nemulţumit ca mai puţin de jumătate din cei 98 de primari din judeţul Iaşi s-au arătat interesaţi să afle detalii despre modalitatea în care pot accesa finanţări în cadrul Programului de Vecinătate România - Republica Moldova 2004 - 2006 (Phare CBC).
Programul a fost lansat la începutul lunii aprilie, iar termenul limită de depunere a proiectelor este 30 iunie. Lucian Flaiser a precizat: "Toate unităţile administrativ-teritoriale din judeţele aflate la graniţa cu Republica Moldova sînt eligibile şi pot depune proiecte, cu singura condiţie de a avea un partener peste Prut. Proiectele pot viza domenii ca turis-mul, mediul, infrastructura, managementul teritoriului şi al frontierei, dezvoltarea economică locală, educaţie şi servicii sociale etc. Sînt nemulţumit de lipsa de interes pentru accesarea fondurilor disponibile manifestată de primarii din comunele Iaşiului, dar sper să se mobilizeze şi să încerce să realizeze proiectele necesare".
Conform precizărilor şefului administraţiei judeţene ieşene, acest program de colaborare transfrontalieră are o durată de trei ani, pentru anul în curs fiind disponibilă suma de 6 milioane de euro, din valoarea totală de 22 de milioane de euro alocată programului. Pot fi finanţate proiecte cu o valoare între 50.000 şi 800.000 de euro, dintr-o paletă foarte largă de domenii.
Finanţarea Phare acoperă 90% din valoarea proiectului, diferenţa revenind în sarcina comunităţilor locale. "Avînd în vedere că asocierea cu o autoritate din Republica Moldova este o condiţie obligatorie, vom încerca în luna mai să găsim potenţiali parteneri peste Prut pentru eventuale proiecte ale comunităţilor locale ieşene. Vom avea mai multe întîlniri cu oficiali basarabeni, profitînd şi de faptul că aceştia vor fi prezenţi la Conferinţa Euroregiunilor, din mai", a mai declarat preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.
Domnia sa a mai spus că s-au conturat cîteva proiecte, printre care cel de reabilitare a drumului Iaşi-Ungheni, realizarea unei reţele de alimentare cu apă la Vlădeni sau protecţia şi încurajarea meşteşugurilor populare, dar numărul acestora este foarte redus în comparaţie cu oportunităţile de finanţare exis-tente.