Fondul Monetar European prinde contur

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 22 februarie 2019

Fondul Monetar European prinde contur

Ţara noastră va fi membru al FME, datorită amendamentului propus de deputatul european liberal Siegfried Mureşan

Comisia pentru bugete şi Comisia pentru afaceri economice şi monetare au adoptat Raportul preliminar al Parlamentului European privind înfiinţarea Fondului Monetar European (FME), cu rolul de a proteja Uniunea Europeană (UE) de o eventuală criză economică şi financiară.

Poziţia celor două comisii cuprinde şi amendamentul deputatului european Siegfried Mureşan (PPE / PNL), prin care cere ca la FME să poată participa şi statele membre ale Uniunii Europene care încă nu fac parte din zona euro, dar şi-au asumat aderarea la zona euro în tratatul de aderare, cum este cazul României.

Siegfried Mureşan a precizat: "Înfiinţarea Fondului Monetar European a fost propusă iniţial cu scopul de a proteja statele din zona euro de o eventuală nouă criză economică şi financiară, cum a fost cazul celei din Grecia. Din momentul în care s-a pus în discuţie acest fond am spus foarte clar că el trebuie să fie des-chis şi statelor UE care nu sunt membre ale zonei euro, dar şi-au asumat aderarea la moneda unică, aşa cum este cazul României. Astfel, prin adoptarea amendamentului meu, poziţia oficială a Parlamentului European este ca România şi celelalte ţări care se află în aceeaşi situaţie să poată contribui la acest fond şi să poată beneficia de acest fond alături de statele din zona euro".

Rolul FME este de a aproba împrumuturi de urgenţă, dar, în schimb, statele trebuie să adopte programe de reformă economică pentru a evita intrarea în criză şi pentru a reveni la creşterea economică. Cu toate acestea, nici Uniunea Europeană, niciun alt instrument fiscal sau bugetar nu poate înlocui responsabilitatea pe care o au statele membre la nivel naţional asupra disciplinei fiscal-bugetare.

Raportul preliminar adoptat de cele două comisii de specialitate este poziţia politică oficială a Parlamentului European (PE) privind înfiinţarea FME. Raportul urmează a fi adoptat formal şi în plenul PE. Ulterior, Consiliul de Miniştri al Uniunii Europene urmează să ajungă la un consens privind cadrul legal al FME, ţinând cont şi de poziţia politică a PE. După ce Consiliul ajunge la un acord în unanimitate, Parlamentul European va trebui să adopte sau să respingă decizia Consiliului.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. De Bruxelles. Plimbi vorbe goale, alergi după rezidență de Bruxelles cu mandate de europarlamentar, pacalesti oamenii cu lucruri despre care habar nu ai, distrandu-i pe cei care îți trag sforile. Papagalul, lo-cul tău e a-ca-să! Capisci?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb