"Fondul Proprietatea" are "verde" la răscumpărarea acţiunilor proprii

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 22 februarie 2011

"Fondul Proprietatea" are "verde" la răscumpărarea acţiunilor proprii

Începând de astăzi, "Fondul Proprietatea" (FP) are liber să îşi răscumpere din acţiunile proprii, după ce au trecut cele douăzeci de şedinţe de tranzacţionare prevăzute de legislaţia în vigoare în acest sens, necesare pentru calculul volumului mediu zilnic de acţiuni FP tranzacţionate de la cotarea Fondului la Bursă. Potrivit procedurilor Uniunii Europene, Fondul nu va putea achiziţiona într-o singură zi mai mult de 25% din volumul mediu zilnic de acţiuni tranzacţionate până acum, care a fost de 74 de milioane de acţiuni FP.

Răscumpărarea acţiunilor proprii de către "Fondul Proprietatea" este aşteptată cu interes de brokeri şi investitori prin prisma efectului pe care se aşteaptă să îl aibă asupra preţului la care acţiunile FP sunt tranzacţionate la Bursă. Asta cu atât mai mult cu cât preţul acţiunilor FP a tot scăzut de la listare cu circa 7%, provocând mai ales nemulţumirea acţionarilor la "prima mână", care şi-au văzut deţinerile scăzând de la o şedinţă la alta, în condiţiile în care fuseseră despăgubiţi la un leu/acţiune.

Dacă Fondul începe de astăzi să achiziţioneze din acţiunile sale nu vom afla însă decât peste maxim şapte zile, până când conducerea FP este obligată să publice anunţul de răscumpărare.

Laurenţiu Ciocîrlan, director "Investment Banking"la "Raiffeisen Capital&Investment", a declarat: "FP poate răscumpăra acţiunile proprii în conformitate cu hotărârea AGA din 6 septembrie 2010, care prevede posibilitatea cumpărării a 1.375.759.258 acţiuni, într-un interval de preţ de 0,2 -1,5 lei/acţiune, în perioada 1 octombrie 2010 - 1 martie 2012, adică pentru o perioadă de 18 luni, în conformitate cu reglementările europene în domeniu. Sursele pentru răscumpărare sunt profitul dis-tribuibil sau rezervele disponibile ale societăţii, mai puţin rezervele legale, aşa cum sunt acestea înscrise în ultima situaţie financiară aprobată a societăţii. Aceasta înseamnă că, până la aprobarea situaţiilor financiare pe exerciţiul financiar 2010, situaţiile financiare la care ne raportăm sunt cele pentru anul financiar 2009. Începerea programului de răs-cumpărare nu depinde, aşadar, de aprobarea situaţiilor financiare pe anul financiar 2010.

Preţul la care se face răscumpărarea este maximul dintre preţul ultimei tranzacţii independente şi cea mai ridicată cotaţie independentă de cumpărare (bid).

Volumul cumpărărilor nu poate depăşi 25% din volumul mediu zilnic de tranzacţionare, calculat ca medie a ultimelor 20 de zile de tranzacţionare. Această metodă de calcul explică şi de ce a fost nevoie de trecerea unei perioade de 20 zile lucrătoare de la admiterea la tranzacţionare, pentru ca programul de buy-back să poată fi lansat".

Adrian Lupşan, directorul general adjunct al "Intercapital Invest", este sceptic că Fondul Proprietatea va apela la instrumentul răscumpărării în zilele următoare, având în vedere că, pe bursele externe, răscumpărarea acţiunilor este practicată în condiţii de volatilitate ridicată a preţului. Domnul Lupşan ne-a declarat: "Nu cred că Fondul va începe imediat să-şi achiziţioneze din acţiuni, ci cred că o vor face, mai curând, la primăvară. În străinătate, astfel de practici sunt utilizate atunci când variaţiile de preţ ale acţiunii sunt majore, în cazul Fondului nu am văzut oscilaţii semnificative. Probabil că FP va începe să răscumpere dacă vom asis-ta la o volatilitate ridicată a preţului acţiunilor".

Chiar cu o zi înainte de listarea Fondului la Bursa de Valori Bucureşti, "Franklin Templeton", administratorul FP, a anunţat că iniţiază programul de răscumpărare a unui pachet de acţiuni emise de FP, fără să precizeze despre ce volum de acţiuni este vorba. Anunţul FT a fost făcut încă din 24 ianuarie, deşi Fondul are posibilitatea legală să înceapă să-şi cumpere din acţiuni de-abia de astăzi.

Potrivit avocatului Nacisa Oprea, partener la casa de avocatură "Schoenherr şi Asociaţii", plata acţiunilor răs-cumpărate se va face numai din profitul distribuibil sau din rezervele disponibile ale societăţii, înscrise în ultima situaţie financiară anuală aprobată, cu excepţia rezervelor legale, potrivit legii 31/1990.

"Prin urmare, în măsura în care, raportat la situaţiile financiare ale Fondului Proprietatea aferente datei de 31 decembrie 2009, există fie profit distribuibil, fie rezerve distribuibile (cu excepţia rezervelor legale) programul de răscumpărare poate demara în limita acestor sume înainte de aprobarea situaţiilor financiare pentru anul 2010", a completat doamna avocat Oprea.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. ptr urmatorea luna, 3 luni si 6 luni/

    eu zic ca va pica la 0.5, apoi va urca la 0,7 apoi aproape de 1 

    1. Pretul, valoarea reala este de 1 ron, si acolo tinde Franklin Templeton sa ajunga. daca nu cumva mai sus . Doamne ajuta.

      vise, uita-te la PER, la dividend si la riscul de contraparte si lichiditate pentru majoritatea participatilor si la cat suge administratorul si consultantii. Plus ca FP e plina de cuponari grasuti ( au primit degeaba si pe nimic parti din economia nationala evreii de dincolo), in timp ce cei care au muncit pt. comunisti si au cladit tara au primit max. 1000 SIF. Traiasca iudaismul si slugile lui (=conducatorii nostri)!

      Sunteti super optimist "dle jucator bursa" ! Eu incerc sa fiu mai realist si cred ca valoarea de 0.7 se va atinge poate spre sfarsitul anului acesta sau inceputul anului viitor , cand "statul" intentioneaza si speram sa vanda la bursa din participatiile detinute la Romgaz, Transelectrica si Hidroelectrica.. Cat despre valoarea de 1 Ron aceasta poate fi luata in discutie abia dupa ce "intentia" statului vis-a-vis de cele 3 companii se va materializa pe bursa si sa nu uitam ca anul 2012 mai este si an electoral, deci cred ca trebuie sa mai avem multa rabdare pana vom vedea FP la 1 Ron !

      Revin cu mica corectie, era vorba despre listarea la bursa a celor 3 companii Romgaz, Hidroelectrica si Nuclearelectrica (si nu "Transelectrica")

      (.....speram sa vanda la bursa din participatiile detinute la Romgaz, Transelectrica si Hidroelectrica).....FMI a impus deja prin cresterea pretului gazului din productie proprie ca marile companii Romanesti (care mai sunt),dependente de gaz, sa nu mai faca concurente firmelor straine.Energia electrica o distribuie Cehii,Nemtii,..etc...dar o produc in conditii grele Romanii. Hai sa vindem si Hidroelectrica

      (.....speram sa vanda la bursa din participatiile detinute la Romgaz, Transelectrica si Hidroelectrica).....FMI a impus deja prin cresterea pretului gazului din productie proprie ca marile companii Romanesti (care mai sunt),dependente de gaz, sa nu mai faca concurente firmelor straine.Energia electrica o distribuie Cehii,Nemtii,..etc...dar o produc in conditii grele Romanii. Hai sa vindem si Hidroelectrica

      M-am referit la listarea la bursa a unor pachete minoritare anuntate dealtfel de guvernanti , nicidecum nu m-am gandit la vinderea pachetelor majoritare detinute de "statul roman" .

      Referitor la distributia energiei electrice uitati un lucru, si anume ca este distribuita si de firmele capuse ale "baietilor destepti" din anturajul lui Videanu, Felix, Pinalti, etc..., si sincer, as prefera o firma nemteasca decat aceste "firme" romanesti. 

    pana in primavara-vara va pica la 4.6 lei

    1. pana in primavara-vara va pica la 0.46 lei

    Sunt actiuni mai ieftine si cu potential de crestere mai mare ca FP. Dividendul e cam mic chiar si la actualul pret, deci mai trebuie sa scada mult, sub 0.4. Pana va demonstra FT ca poate creste valoarea dividendului mai trec multi ani si nu vad de ce as cumpara scump acum in ideea ca FT va reusi cine stie ce minuni. In rest numai sanatate va doresc si spor la cumparat daca credeti ca merita. Daca nu, mai asteptati poate gasiti altceva mai interesant ca nu se termina actiunile.

    1. Nu vad legatura intre dividend si pretul actiunii, iar valoarea corecta a actiunii este stabilita de piata bursiera si nu de speculatorii de pe "piata gri" cum a fost pana pe 20 Ianuarie. Evident ca toti speculatorii vor sa mai cumpere actiuni FP sub 0.4 , insa este posibil daca mai asteapta "sa scada mult" sa nu mai cumpere nici cu 0,6 . Este adevarat ca nu se termina actiunile FP insa cele ieftine sub 0.6 vor fi in scurt timp epuizate, asa ca... mai "asteptati sa scada" !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb