• Dana Lulache, CEO Fondul Proprietatea, într-o situaţie tulbure.
Conducerea "Fondului Proprietatea" a vrut să-i schimbe obiectul de activitate, propunând în locul celui actual ("efectuarea de investiţii financiare") pe cel de "administrare şi gestionare a portofoliului", dar reprezentanţii Finanţelor au respins propunerea, în Adunarea Generală Extraordinară de vineri.
Şi pentru că statul este acţionarul majoritar, încă, în "Fondul Proprietatea", a rămas cum a vrut el.
Acţionarii Fondului au aprobat în AGA de vineri situaţiile financiare pentru 2007, descărcarea de gestiune a membrilor Consiliului de Supraveghere al Societăţii pentru exerciţiul financiar aferent anului trecut, bugetul de venituri şi cheltuieli pentru 2008, precum şi o valoare a dividendului brut de 0,0065960489 lei/acţiune.
De asemenea, acţionarii Fondului au mandatat Directorul General să semneze hotărârile AGOA, precum şi orice alte documente aferente Adunării.
Fondul Proprietatea continuă să intrige: pe 8 august, a comunicat că dă un dividend brut de 0,0065960489 RON/acţiune, dar, în acelaşi timp, proprietarul majoritar - Statul, prin Ministerul Finanţelor - susţine că încă nu ştie câte acţiuni deţine.
Dividendul pare un număr de telefon mobil - are zece cifre la zecimale.
Dividendul pare de o precizie matematică, nu a fost rotunjit, are zece cifre şi cu "zero virgulă", are unsprezece.
Dividendul pare să rezulte dintr-o împărţire aritmetică, cu ceva care este deîmpărţit, la ceva care este împărţitor.
Hai să nu discutăm, deocamdată, deîmpărţitul.
Dar împărţitorul?!
Împărţitorul este numărul de acţiuni. Iar Ministerul Finanţelor spune că nu ştie câte acţiuni deţine.
Repetăm: însuşi Ministerul Finanţelor!
Adică, nu fiştecine, ci (să o mai spunem) proprietarul majoritar al Fondului Proprietatea şi care, pe deasupra, mai este şi autoritatea contabilă supremă în România!
Fraţilor, dacă nu ştiţi câte acţiuni sunt în total, atunci cum v-au dat zece zecimale?
Înţeleg că aţi împărţit capitalul social de 14.250.540.675 RON (alt număr exact, cu unsprezece cifre) care figurează în actul constitutiv, la valoarea nominală de 1 RON a fiecărei acţiuni (din acelaşi act) şi v-a dat numărul total de acţiuni (acelaşi, cu unsprezece cifre).
Şi aţi zis: acesta este împărţitorul ca să aflăm dividendul!
Tare!
Dar proprietarul majoritar, Ministerul Finanţelor, contabil de meserie, zice că nu-i adevărat, că, de fapt, nu ştie câte acţiuni are. Şi deci, că împărţitorul este necunoscut.
Ba mai mult, el spune că nu cunoaşte nici valoarea totală a activului net. Adică, logic, nu cunoaşte nici deîmpărţitul.
Şi dacă într-o împărţire, nu cunoaştem nici deîmpărţitul şi nici împărţitorul, atunci cum ne iese câtul cu zece zecimale?!
Minunăţie!
Dar, până la urmă, asta nu-i nimic. Poanta e alta: în Adunarea Generală, Ministerul Finanţelor a aprobat dividendul!
N-a fost de acord cu deîmpărţitul, a respins împărţitorul, dar a aprobat câtul!
Aritmetica ne omoară, colega!
Respingerea modificării actului constitutiv al S.C. Fondul Proprietatea S.A. a fost determinată de votul "împotrivă" al acţionarului majoritar, reprezentat de Ministerul Economiei şi Finanţelor. Motivarea votului împotrivă a Ministerului Economiei şi Finanţelor a fost următoarea:
"Cu privire la modificarea actului constitutiv al S.C. Fondul Proprietatea S.A., considerăm că, la acest moment, nu a fost finalizată procedura de evaluare a activelor care aparţin S.C. Fondul Proprietatea S.A., motivat de faptul că la acest moment instituţia noastră a demarat o serie de consultări cu instituţiile publice implicate în portofoliul cărora se află societăţile comerciale de la care au fost transmise pachete de acţiuni la S.C. Fondul Proprietatea S.A.
Ca urmare a acestor consultări, a reieşit faptul că există o serie de neconcordanţe între valorile activelor transmise către societate, astfel cum au fost acestea reţinute în raportul de evaluare, şi opinia acestor instituţii cu privire la valorile acestor active.
Pentru motivele mai sus invocate, considerăm că nu este oportun ca la acest moment să fie modificat actul constitutiv al societăţii prin menţionarea expresă a numărului de acţiuni indisponibilizate, aparţinând statului român, fiind necesară mai întâi clarificarea aspectelor mai sus menţionate."
Fondul Proprietatea - Comunicat de presă, din 8 august 2008
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.08.2008, 08:52)
Pai pe cine intereseaza statul?Nu credeti ca sunt mai importante problemele financiare personale?Astea-s chestii minore actiuni, dividente, probleme majore sunt la calculul primelor, stimulentelor si salariilor deficentilor neamului.