FONDUL PROPRIETATEA Băsescu şi Tăriceanu nu au respectat protocolul cu foştii proprietari

Valentin Roman
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 29 noiembrie 2005

Alianţa D.A. i-a ignorat pe păgubiţi la discuţiile pe marginea constituirii Fondului "Proprietatea", în condiţiile în care exista o înţelegere în acest sens

Preşedintele Băsescu şi premierul Tăriceanu nu au respectat protocolul semnat cu reprezentanţii asociaţiilor proprietarilor de imobile naţionalizate. Marius Murgu, preşedintele Asociaţiei Proprietarilor de Imobile Naţionalizate - Banat (APIN), ne-a declarat: "Deşi primisem asigurări din partea Alianţei D.A. că vom fi consultaţi în toate problemele care ţin de procesul retrocedărilor, în acest sens fiind semnat şi un protocol, totuşi politicienii nu şi-au respectat obligaţiile asumate". Preşedintele APIN ne-a spus: "Noi am solicitat să fim consultaţi privind formele de retrocedare, dar autorităţile şi, în special ministrul Bogdan Olteanu, s-au comportat arogant şi ignorant".

Marius Murgu ne-a mai spus că păgubiţii nu au reprezentanţi în Comisia de alegere a viitorului administrator al Fondului "Proprietatea" şi nu au deloc control direct asupra selecţiei companiilor care vor constitui acest fond. Domnia sa suţine că lipsa reprezentării păgubiţilor în organismele implicate în administrarea Fondului va avea urmări grave asupra lor. Marius Murgu: "Neavînd reprezentanţi în comisia de constituire a Fondului, nu vom putea evita alocarea pe parcurs şi a unor societăţi mai puţin valoroase, ce vor diminua considerabil stabilitatea cursului la Bursă a acestui Fond". În acelaşi timp, domnia sa ne-a mai precizat că "lipsa reprezentării în comisia de alegere a adminstratorului Fondului va face ca viitorul administrator să nu fie obligat să ţină cont, în deciziile sale, de interesele păgubiţilor, care vor reprezenta majoritatea acţionariatului".

În altă ordine de idei, Marius Murgu ne-a declarat: "dorim despăgubirea sub formă de titluri sau obligaţiuni garantate de stat, după modelul aplicat în ţările vecine". Domnia sa consideră că Fondul "Proprietatea" ar trebui să fie opţional doar pentru cei care doresc despăgubiri băneşti în următoarele şase luni, asumîndu-şi însă şi riscul să piardă chiar şi 60-70% din valoarea scontată.

Potrivit unor studii realizate la comanda Asociaţiei, analiştii financiari ai două fonduri de investiţii sînt de părere că "formula aleasă de guvern pentru a-i despăgubi pe proprietarii de imobile este neserioasă, iar Fondul Proprietatea este o mare păcăleală, fiind interesant doar pentru viitorii investitori străini sau autohtoni, specializaţi pe invesţiţii cu capital de risc".

Statul se teme de procese cu cei care au primit dispoziţii de plată care nu au fost onorate

Marius Murgu ne-a declarat că "statul, prin Autoritatea Naţională pentru Retrocedarea Proprietăţilor, încearcă să-i convingă pe cei care primiseră dispoziţii de plată în bani din partea autorităţilor locale, să le cedeze în schimbul unor acţiuni la Fondul Proprietatea". Astfel, statul doreşte să evite "o avalanşă de procese cu care s-ar putea confrunta", deoarece există sute de persoane care au primit decizie de plată în numerar, "fără să vadă un leu de la stat" şi care sunt hotărîte să meargă în instanţă pentru a-şi recupera prejudiciile. Marius Murgu a precizat că "cei care vor acţiona statul în instanţă vor cere sechestru asigurator pe acţiuni ale statului la unele societăţi, fapt care va afecta procesul de privatizare a aces-tora".

În acelaşi timp, domnia sa ne-a mai declarat că, din estimările făcute, aproximativ 50% dintre viitorii acţionari ai Fondului "Proprietatea" vor dori să-şi vîndă acţiunile încă din prima zi de tranzacţionare a acestora pe Bursă, fapt care va conduce la crearea unei disproporţii între cerere şi ofertă, lucru care va influenţa negativ preţul acţiunilor şi va cauza prejudicii păgubiţilor.

Evaluările făcute de stat sînt mult sub nivelul real al prejudiciilor

Sute de cetăţeni şi-au manifestat nemulţumirea în legătură cu valoarea prejudiciilor stabilită de evaluator. Drept exemplu, o persoană care deţinea 500 mp în zona centrală a oraşului Brăila, şi pe terenul căreia, în prezent, există un bloc de locuinţe cu 7 etaje, ne-a declarat că "proprietatea, incluzînd terenul şi casa demolată în vremea comunismului, a fost evaluată la 800 de milioane ROL". Persoana în cauză ne-a mai spus că a primit, în anul 1986, suma de 30.000 de lei drept despăgubire, în timp ce un apartament în acel bloc valora aproximativ 70-80.000 de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb