FONDUL PROPRIETATEA: "Declaraţiile lui Bădălău privind greva de la Salrom distorsionează realitatea"

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 1 noiembrie 2019

Johan Meyer (Sursă foto: Twitter)

Johan Meyer (Sursă foto: Twitter)

"De asemenea, se încalcă legislaţia în vigoare privind guvernanţa

corporativă a întreprinderilor publice"

dintre companie şi angajaţi, în special având în vedere că încalcă legislaţia în vigoare privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice", se arată în comunicat.

Fondul menţionează că Ordonanţa Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice (art. 4 alin. 1), interzice Ministerului Economiei să intervină în administrarea şi conducerea întreprinderilor publice.

"Ca atare, ministrul Economiei nu are dreptul să solicite convocarea «urgentă» a Consiliului de Administraţie al Salrom pentru a adopta măsuri pe care domnia sa le aprobă, întrucât aceasta nu constituie altceva decât interferenţa statului în afacerile companiei şi reprezintă o încălcare clară a independenţei consiliului de administraţie al Salrom", reclamă Fondul Proprietatea.

Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments şi Portfolio Manager al Fondului Proprietatea a declarat: "În primul rând, nu trebuie să uităm că întreprinderile de Stat sunt deţinute de către toţi românii, astfel încât aceştia au dreptul să aibă acces la informaţii corecte şi veridice cu privire la chestiuni legate de aceste entităţi. Suntem profund dezamăgiţi de orice declaraţie publică care induce în eroare publicul şi denaturează realitatea, întrucât poate avea consecinţe imprevizibile, care pot fi greu de controlat. În al doilea rând, suntem preocupaţi de fiecare dată când un reprezentant al Statului încalcă Legea guvernanţei corporative, nerespectând principiile legale care sunt în vigoare pentru a garanta independenţa companiilor de stat faţă de imixtiunea politică. Vom continua să prezentăm orice abatere de la regulile de guvernanţă corporativă şi pledăm pentru punerea lor în aplicare corespunzătoare, atât de către întreprinderile de stat, cât şi de reprezentanţii statului, fiind siguri că singura cale de urmat este abordarea deschisă a acestor încălcări".

La începutul acestei săptămâni, ministrul demis al Economiei, Niculae Bădălău a declarat că nemulţumirea angajaţilor din salinele aflate în subordinea societăţii Salrom şi protestul organizat de aceştia faţă de neacordarea voucherelor de vacanţă de către angajator sunt complet justificate, pentru că acordarea voucherelor de vacanţă este prevăzută în bugetul pe anul 2019, potrivit Agerpres.

Acesta a solicitat, în contextul declanşării protestelor în cadrul salinelor din subordinea Societăţii Naţionale a Sării, convocarea unei Şedinţe Extraordinare a Consiliului de Administraţie, potrivit Regulamentului de organizare şi funcţionare al Consiliului de Administraţie şi implicit comunicarea de urgenţă a soluţiilor adoptate, în scopul rezolvării situaţiei create, se precizează în comunicatul remis de Ministerul Economiei.

Niculae Bădălău a catalogat drept inoportună decizia Consiliului de Administraţie al Societăţii Naţionale a Sării Salrom privind neacordarea voucherelor de vacanţă către angajaţi.

"Nemulţumirea angajaţilor salinelor din subordinea societăţii Salrom şi implicit protestul faţă de neacordarea voucherelor de vacanţă sunt complet justificate, pentru că acestea sunt prevăzute în bugetul pe anul 2019. În acest sens, găsesc inoportună decizia Consiliului de Administraţie care a hotărât prin vot patru la unu ca acestea să nu se acorde. Orice încercare de dialog cu conducerea SNS pentru a debloca această situaţie s-a soldat cu un eşec. Preşedintele Consiliului de Administraţie este singurul care a votat în favoarea acordării voucherelor. Din păcate, ceilalţi membri ai Consiliului de Administraţie au dat vot negativ", a comentat ministrul Economiei, potrivit Agerpres.

Acesta a estimat că există riscul ca greva spontană declanşată în cinci sucursale ale Salrom să se extindă la alte unităţi.

"În aceste condiţii, am solicitat membrilor Consiliului de Administraţie luarea măsurilor care se impun, în regim de maximă urgenţă, astfel încât acestea să conducă la stingerea conflictului şi la preîntâmpinarea unor cheltuieli suplimentare, generate de perturbarea activităţii societăţii, raportat la contractele asumate. Solicit prin urmare, convocarea unei Şedinţe Extraordinare a Consiliului de Administraţie, potrivit Regulamentului de organizare şi funcţionare al Consiliului de Administraţie şi implicit comunicarea de urgenţă a soluţiilor adoptate, în scopul rezolvării situaţiei create", a spus Niculae Bădălău.

Totodată, acesta şi-a exprimat solidaritatea cu angajaţii salinelor în grevă, în speranţa că situaţia se va rezolva în curând.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb