FONDUL PROPRIETATEA, DEZAMĂGIT DE POZIŢIA MINISTERULUI ECONOMIEI: "O ofertă pentru vânzarea pachetului Salrom către Ministerul Economiei, inutilă"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 16 septembrie 2015

"O ofertă pentru vânzarea pachetului Salrom către Ministerul Economiei, inutilă"

Fondul Proprietatea (FP) se arată dezamăgit de poziţia Ministerului Economiei faţă de listarea Salrom, după ce adunarea generală a producătorului naţional de sare cu acest subiect a fost amânată pentru 24 septembrie.

Reprezentanţii Ministerului Economiei ne-au spus că, la următoarea AGA, vor vota împotriva listării, întrucât, pentru minister, producţia de sare este un domeniu strategic al economiei, de care depinde sectorul chimic şi petrochimic şi deszăpezirea drumurilor.

Oficialii ministerului ne-au menţionat că statul este dispus să răscumpere pachetul de acţiuni al FP dacă instituţia va primi o ofertă în acest sens.

Reprezentanţii Fondului Proprietatea au transmis, ieri: "În prezent, conform Ordonanţei de Guvern nr. 88/1997 referitoare la privatizarea companiilor comerciale, Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului îi este interzis să achiziţioneze acţiuni la companiile de stat, inclusiv la Salrom. Ca urmare, o ofertă de vânzare făcută de către Fondul Proprietatea către Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului ar fi inutilă pentru Minister, mai puţin în cazul în care Guvernul intenţionează să modifice legislaţia actuală pentru a permite Ministerului să achiziţioneze acţiuni. Nu avem informaţii conform cărora Guvernul ar intenţiona să modifice legislaţia actuală referitoare la privatizări pentru a permite Ministerului Economiei să cumpere acţiunile deţinute de Fond la Salrom".

FP aminteşte că Guvernul României a emis un comunicat de presă în data de 29 aprilie 2015 în care îşi exprima intenţia de a continua programul de listări al altor companii deţinute de stat, inclusiv Salrom: "Analiza portofoliului actual al statului a relevat existenţa a trei categorii de societăţi naţionale care pot contribui la creşterea lichidităţii şi a volumelor de tranzacţionare de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB): - Societăţi deţinute majoritar de stat şi neprivatizate (ex. Hidroelectrica, Portul Constanţa, Aeroporturi Bucureşti, Salrom)".

Potrivit FP, declaraţiile Ministrului Economiei contrazic în mod direct comunicatul de presă al Guvernului.

În ceea ce priveşte declaraţia referitoare la natura strategică a companiei, conform căreia aceasta trebuie să rămână sub controlul statului, FP crede că acesta nu este un argument valid împotriva listării Salrom: "În primul rând, prin această listare, în forma propusă de Fondul Proprietatea, Guvernul nu ar pierde controlul asupra companiei, deoarece Fondul ar fi singurul vânzător în cadrul ofertei publice iniţiale; în urma acestei tranzacţii, Ministerul Economiei îşi va păstra poziţia de acţionar majoritar al companiei cu o cotă de 51% din acţiunile companiei, aceeaşi poziţie în care se află acum, având aceleaşi drepturi de vot în cadrul adunărilor generale ale acţionarilor. Mai mult, credem că listarea va întări poziţia strategică a companiei pe piaţa din România, aşa cum a s-a întâmplat şi în cazul altor companii de stat aşa-zis «strategice» precum Transelectrica, Transgaz sau Romgaz, care au fost listate cu succes pe Bursa de Valori Bucureşti. Listarea va aduce numeroase beneficii companiei, cum ar fi creşterea transparenţei şi a vizibilităţii, precum şi oportunitatea finanţării planurilor de invesţii ale companiei prin intermediul bursei de valori, ca o alternativă la împrumuturile bancare. De asemenea, prin intermediul listării, conducerea companiei este stimulată să aibă performanţe mai bune şi să crească valoarea companiei, în beneficiul tuturor acţionarilor săi".

FP doreşte să vândă pe Bursa de Valori Bucureşti o parte din pachetul de 49% pe care îl deţine la Salrom. Fondul nu este la prima încercare de a obţine listarea, primele încercări datând de acum doi ani.

Salrom a încheiat anul 2014 cu profit de 24,5 milioane de lei, pe fondul unor afaceri de 277,3 milioane de lei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. fp sa mearga dracului(mai are un pic)...auzi frate cine e dezamagit...adica teparii istoriei, prin intermediul cocosilor, se declara dezamagiti ca nu pot lichida fondul cat de repede ca sa faca burta mare niste americani "vulturi"...fara coruptia pedelista mai erau niste vrabioare refugiate...ce mai piesa de teatru este ROMANIA!

    1. au ceva in comin:DEZAMAGIREA

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb