Fondul Proprietatea distribuie acţionarilor 95% din profit

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 28 aprilie 2011

Fondul Proprietatea va distribui acţionarilor un dividend de 0,03141 lei/acţiune, dublu faţă de cel propus iniţial, potrivit deciziei acţionarilor, întruniţi, ieri, în Adunarea Generală. Astfel, dividendele vor totaliza 432,7 milioane lei, respectiv 95% din profitul net preliminat înregistrat anul trecut, de 456,2 milioane lei (108,3 milioane euro).

Dublarea dividendului a fost solicitată de Ministerul Finanţelor Publice.

Acţionarii au păstrat data de înregistrare propusă de administratorul Franklin Templeton, respectiv 16 mai.

La finalul lunii martie, 125 de fonduri de investiţii şi companii străine deţineau 20,4% din acţiunile FP, iar 310 investitori persoane fizice nerezidente aveau 8,66%. Un pachet de 28,28% din titluri era deţinut de 7.744 de acţionarii români persoane fizice, iar 287 de fonduri de investiţii şi firme din România aveau 5,87%.

Participaţia statului a rămas la 36,79%, în condiţiile în care procesul de despăgubire în acţiuni FP este suspendat până la începutul lunii mai.

Statul şi-a ales doi membri în Comitetul Reprezentanţilor

Simion Dorin Rusu, consilier personal al ministrului Economiei, şi Doru-Petru Dudaş, director general la Ministerul Finanţelor Publice, au fost aleşi membri în Comitetului Reprezentanţilor FP, în locul avocatului Corin Trandafir şi al Monicăi Maurer-George, care a fost revocată din funcţie, la cererea MFP.

Corin Trandafir îi reprezenta în Comitet pe moştenitorii familiilor Malaxa şi Auschnitt şi a demisionat pe 13 aprilie.

Ministerul de Finanţe, acţionarul majoritar al Fondului Proprietatea, propusese trei candidaţi pentru cele două locuri în Comitetul Reprezentanţilor Fondului Proprietatea, însă a retras candidatura lui Daniel Povîrnaru, consilier la cabinetul unui secretar de stat din MFP.

Printre cei care s-au mai înscris în cursa pentru un loc în Comitetul Reprezentanţilor FP s-au numărat Laviniu Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital, Eugen Brădean, director adjunct în cadrul "Electrica" SA, Daniel Panca, casier la o societate cu răspundere limitată, cu sediul în Focşani, şi Florentin Timoianu, avocat şi candidat din partea Palade Van Dussen Georgia.

Componenţa Comitetului Reprezentanţilor - patru membri şi un preşedinte, secretarul de stat de la Finanţe, Bogdan Drăgoi - a fost stabilită anul trecut. Comitetul are rolul de a supraveghea la nivel general funcţionarea administratorului Fondului Proprietatea, compania Franklin Templeton, şi răspunde în faţa acţionarilor. Printre atribuţiile acestuia se numără aprobarea rapoartelor financiare ale Fondului şi a bugetului anual de cheltuieli.

Listarea FP pe o bursă străină ar presupune o ofertă secundară de vânzare

Până la sfârşitul lunii iunie, Franklin Templeton, administratorul FP, va face acţionarilor o recomandare în legătură cu listarea fondului pe o bursă străină, a spus, ieri, Greg Konieczny, managerul de fond al FP. "Vom stabili atunci dacă să propunem o listare externă sau ca acţiunile FP să rămână doar la BVB", a spus domnia sa, adăugând: "Suntem în discuţii cu un număr de bănci de investiţii privind o posibilă nouă listare. Avem în vedere bursele din Londra, Varşovia sau Viena".

Konieczny a explicat că Franklin Templeton nu ia în calcul listarea pe o bursă externă printr-o ofertă iniţială de vânzare de acţiuni deoarece succesul unei astfel de operaţiuni depinde şi de diferenţa dintre preţul din ofertă şi cel de la bursă, care constituie un discount pentru investitori: "Ar fi trei variante - fie să vândă statul din acţiunile sale, fie un investitor instituţional, fie trebuie să regândim programul de răscumpărare (a unui pachet de maxim 10% din titlurile FP, n.r.)".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. aceleasi grafice, aceleasi povesti cu pietele emergente ni le varsa Mobius si colegii la fiecare intalnire cu actionarii, fara sa se implineasca apoi mai nimic. Ca deh, guvernul e de vina pentru faptul ca FP scade ptr ca alunga investitorii externi....

    Dar ma intreb, SIFurile de ce au crescut in tot acest rastimp? sau BVB? Nu poti pune in carca unei singure decizii abuzive a guvernului (de la Romgaz) tot declinul FP. Om fi noi mai novivi la Bucuresti dar nici asa infantili cum ne crezi, tataie... Adu investitorii promisi din Asia sau LASA-NE. Daca surdomutii aia orbi din CAul FP ar fi mai atenti la miscarile actiunilor FP, precis ar descoperi niste inginerii pe care le faceti voi pe spatele nostru prin intermediul fondurilor straine ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb