O eventuală fuziune a CE Oltenia cu Hidroelectrica ar afecta performanţa companiei producătoare de energie hidro, făcând imposibilă listarea acesteia, susţin oficialii Fondului Proprietatea (FP), deţinător al unor pachete minoritare în ambele companii, informează Energynomics.ro.
Săptămâna aceasta oficiali ai Ministerului Energiei au reiterat ideea salvării CE Oltenia prin fuzionarea cu cea mai profitabilă companie energetică de stat, Hidroelectrica. Potrivit unor surse, o eventuală fuziune ar însemna răscumpărarea pachetelor FP deţinute în ambele companii, în valoare de peste 1 miliard de euro.
"În primul rând, legalitatea acestei propuneri este foarte discutabilă. O alăturare de companii de această natură ar genera îngrijorări privind un posibil ajutor de stat şi ar fi anti-competitivă. În al doilea rând, simplul transfer al profitului Hidroelectrica către CE Oltenia nu reprezintă o soluţie pentru redresarea acesteia. CE Oltenia se găseşte într-o situaţie nefericită, neputând să plătească certificatele şi are nevoie de o restructurare profundă, care să aibă loc cât mai curând. Altfel, viitorul sau va fi sever afectat", au transmis oficialii FP, răspunzând unei solicitări a energynomics.ro.
"Fuziunea celor două companii nu are sens din perspectiva economică, pentru că acestea se află pe niveluri complet diferite de profitabilitate şi eficienţă. Ca atare, o fuziune nu ar face decât să reducă performanţa Hidroelectrica, anulând practic şansele companiei de a fi listată pe bursă. Niciun acţionar raţional nu ar susţine vreodată o asemenea distrugere de valoare. Mai mult decât atât, contribuţia Hidroelectrica la bugetul de stat prin impozitul pe profit şi dividendele plătite ar fi redusă semnificativ, poate chiar ar dispărea complet, provocând o gaură foarte mare în buget", au mai afirmat oficialii FP.
Cărbunele şi hidroenergia nu pot produce acelaşi nivel de profit, iar reunirea lor într-o singură companie cu siguranţă nu este o soluţie pentru supravieţuirea generării de energie pe bază de cărbune de-a lungul aşa-numitei perioade de tranziţie energetică, estimată să dureze pentru următoarele două sau trei decenii.
"Niciuna dintre cele două companii, dar nici statul, sectorul energetic din România sau consumatorii români, care sunt proprietarii finali ai acestor active, nu vor avea niciun fel de beneficii din întârzierea restructurării CE Oltenia pe seama reducerii profitabilităţii Hidroelectrica".
1. Specialistii
(mesaj trimis de marian în data de 05.10.2019, 09:06)
Sigur nu transferul CEO la HIDRO rezolva problema.Pe de alta parte afirmatiile FP sunt foarte corecte,de ce sa se duca profitul la CEO si sa se rezolve o problema de siguranta energetica, cand poate sa se duca la FP cu avantaje incomensurabile pentru consumatori si in general pentru aceasta tara.Solutia exista si a fost prezentata imediat dupa dezastrul adus in anul 2000 prin organizarea sectorului de productie pe baza sursei de producere adica separat carbune,hidro,nuclear,hidrocar buri unic in UE si in lume.Ar trebui sa reamintim de cogenerare care estre in insolventa/faliment.Deci pana nu va exista vointa politica in consens la toate partidele, vom avea pareri,congrese,intalniri,afir matii, etc care nu vor rezolva nimic bun pentru consumatori si in principal pentru populatie.Personal nu cunosc ,poate ne explica o persoana autorizata care este avantajul pentru energie adus de FP, sigur cu date care pot fi facute publice.Si o ultima nedumerire, in acest secol vom avea o strategie energetica aprobata.