FONDUL PROPRIETATEA: "Statul riscă să piardă zeci de milioane de euro dacă va fi adoptat proiectul privind administrarea porturilor"

Gabriel Tănase
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 noiembrie 2016

Greg Konieczny

Greg Konieczny

Statul român riscă să piardă zeci de milioane de euro spre beneficiul operatorilor portuari privaţi dacă proiectul de lege privind administrarea porturilor va fi adoptat de Parlament, se arată într-un comunicat de presă al "Fondului Proprietatea" (FP), trimis Redacţiei.

Societatea precizează: "Fondul Proprietatea este foarte îngrijorat de recentul proiect de Lege pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 22/1999 privind administrarea porturilor propus pentru adoptare de către Camera Deputaţilor în data de 7 noiembrie 2016. Fondul consideră că acesta va genera pierderi financiare uriaşe companiilor de administrare a porturilor şi căilor navigabile româneşti".

Greg Konieczny, CEO-ul Franklin Templeton şi manager de portofoliu al FP, consideră că acest proiect este unul dintre cele mai "alarmante" proiecte legislative din ultimii ani şi spune că aprobarea lui ar putea conduce la apariţia unor noi "băieţi deştepţi".

Konieczny a precizat: "Suntem extrem de îngrijoraţi de modificările din proiectul legislativ aprobat de Comisia pentru transporturi şi infrastructură din Camera Deputaţilor. Considerăm că este unul din cele mai alarmante proiecte legislative din ultimii ani, cu impact asupra activităţii companiilor în care Fondul Proprietatea este acţionar minoritar. Aprobarea acestor modificări legislative de către Parlamentul României este de natură să creeze premisele pentru apariţia unor noi «băieţi deştepţi» în relaţiile comerciale între companiile cu capital de stat şi operatorii privaţi".

Potrivit noilor prevederi incluse în propunerea legislativă, nivelul chiriei pentru terenul portuar şi infrastructura concesionate operatorilor va fi stabilit pentru o perioadă de 10 ani la nivelul minim al tarifelor de utilizare a domeniului portuar prevăzute în contractele aflate în vigoare.

"Având în vedere că, în prezent, nivelul tarifelor de utilizare a domeniului portuar din anumite contracte pe termen lung este semnificativ mai scăzut comparativ cu valoarea chiriilor la care au fost încheiate recent contracte de închiriere în urma unor licitaţii publice, Fondul estimează că această prevedere din proiectul de lege va conduce la daune de zeci de milioane de euro pentru companiile de stat afectate şi transferul acestor sume în buzunarul operatorilor portuari privaţi", se arată în comunicat.

FP susţine că proiectul de lege include şi alte prevederi favorabile operatorilor porturi, cum ar fi obligaţia succesorului în drepturi al administraţiei portuare de a încheia un contract de închiriere cu operatorul portuar şi după expirarea contractului de concesiune, elaborarea studiului de oportunitate în cazul sub-concesiunii de către operatorul portuar şi nu de către administraţia portuară cum ar fi normal, obligaţia administraţiilor portuare de a se consulta cu operatorii portuari la stabilirea tarifelor, imposibilitatea administraţiilor portuare de a modifica tarifele în alte perioade decât în ultimul trimestru al anului în curs, instituirea unei obligaţii de a negocia contractul cadru cu asociaţiile patronale şi profesionale, eliminarea mai multor criterii de încheiere a contractelor între administraţiile portuare şi operatorii portuari şi controlul administraţiilor portuare de către aşa-zişi "specialişti externi" din cadrul asociaţiilor patronale şi profesionale.

În plus, "Fondul Proprietatea" este "puternic îngrijorat" de amendamentele privitoare la distribuţia profitului către acţionari, stabilirea unui nivel minim al investiţiilor, precum şi de excepţiile de la Legea 111/2016 privind numirea consiliilor de administraţie şi conducerii executive în companiile de stat.

Proiectul de lege amintit amendează şi completează Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 22/1999 privind administrarea porturilor şi căilor navigabile, fiind inclus pe agenda Camerei Deputaţilor pentru dezbaterea finală şi vot în data de 7 noiembrie 2016.

Fondul Proprietatea speră că Parlamentul României va lua în considerare şi va analiza cu atenţie "consecinţele negative" ale proiectului de lege asupra bugetului de stat şi activelor României.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. si ne iei cu INGRIJORAREA PUTERNICA. Cine esti acum? angajat FT London, FT Luxembourg sau liber cugetator...

    Văzând ce legi fac, ai crede că parlamentarii noștri sunt nebuni, în realitate ei sunt niște escroci; acum vor să dea ultimele tunuri pe final de mandat. Vă mai amintiți de preacinstitul A Severin, cum a luat bani să promoveze legi la Parlamentul European favorabile băieților deștepți? Și cei din parlamentul României fac la fel. Ei nu vin în parlament să facă legi bune pentru noi, ei vin să facă bani pentru ei. Pleacă ai noștri, vin ai noștri, noi rămânem tot ca proștii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb