FONDUL SOCIAL EUROPEAN: Peste 650 milioane euro pentru dezvoltarea administraţiei şi a sistemului judiciar din România

Elena Deacu
Fonduri Europene / 25 februarie 2015

Comisia Europeană a adoptat astăzi programul operaţional al României intitulat "Capacitatea administrativă" ce vizează realizarea unor investiţii de 658 de milioane de euro (dintre care 553 de milioane din bugetul UE) pentru a ajuta la ameliorarea capacităţii de reacţie a administraţiei publice şi a sistemului judiciar din România la nevoile economiei şi societăţii.

Marianne Thyssen, comisarul pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale, competenţe şi mobilitatea forţei de muncă, a declarat: "Acest program arată angajamentul României de a se ocupa de deficienţele din administraţia publică şi de a îmbunătăţi funcţionarea sistemului judiciar. Mă bucur că Fondul social european va continua să servească drept instrument financiar esenţial pentru a sprijini reformele structurale din administraţia publică".

Programul are obiectivul de a îmbunătăţi eficienţa, transparenţa şi accesibilitatea administraţiei publice şi a sistemului judiciar din România. Pentru a atinge acest obiectiv, investiţiile vor aborda consolidarea principalelor funcţii ale administraţiei publice (planificarea strategică, întocmirea bugetului pe programe, evaluarea impactului, evaluare şi monitorizare, simplificarea legislaţiei, achiziţiile publice, reducerea birocraţiei) şi îmbunătăţirea capacităţii administrative de a îndeplini astfel de funcţii, inclusiv prin dezvoltarea resurselor umane.

Totodată, programul urmăreşte îmbunătăţirea funcţionării sistemului judiciar, inclusiv pentru punerea în aplicare a noilor coduri juridice, precum şi îmbunătăţirea procesului decizional în administraţia publică locală şi în sistemul judiciar, prin introducerea unor standarde şi practici comune şi al unor sisteme de management al calităţii, în vederea îmbunătăţirii serviciilor oferite cetăţenilor şi întreprinderilor.

De asemenea, se doreşte şi instituirea unui cadru preventiv atât în administraţia publică, cât şi în sistemul judiciar, pentru a aborda provocările în materie de etică şi integritate.

Pe parcursul perioadei de finanţare vor fi formaţi aproximativ 90.000 de angajaţi din administraţia publică şi sistemul judiciar, iar în jur de 250 de instituţii publice şi judiciare vor beneficia în mod direct de finanţare din acest program, în timp ce mai multe mii de instituţii vor beneficia în mod indirect de pe urma intervenţiilor planificate.

La 6 august, Comisia Europeană a adoptat un "acord de parteneriat" cu România, stabilind strategia pentru utilizarea optimă a fondurilor europene structurale şi de investiţii în regiunile şi oraşele ţării pentru perioada 2014-2020 (IP/14/907). Două programe operaţionale (capital uman şi administraţie publică) cofinanţate din Fondul social european (FSE) au defalcat obiectivele Acordului de parteneriat în priorităţi de investiţii şi acţiuni concrete, ceea ce va permite selectarea, punerea în aplicare, monitorizarea şi evaluarea proiectelor individuale în conformitate cu priorităţile şi obiectivele stabilite de comun acord cu Comisia.

Fondul social european joacă un rol fundamental în sprijinirea investiţiilor în capitalul uman efectuate de statele membre, consolidând astfel competitivitatea economiei europene în această perioadă de ieşire din criză. În fiecare an, FSE sprijină peste 15 milioane de persoane, ajutându-le să-şi amelioreze competenţele profesionale, facilitându-le integrarea pe piaţa muncii, combătând excluziunea socială şi sărăcia şi sporind eficienţa administraţiilor publice.

În 2014-2020, pentru prima dată în istoria politicii de coeziune a UE, s-a stabilit o cotă minimă pentru FSE de 23,1 % (la nivelul UE) din finanţarea politicii de coeziune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb