FONDUL SUVERAN DE INVESTIŢII VREA SĂ AJUTE BVB SĂ OBŢINĂ STATUTUL DE PIAŢĂ EMERGENTĂ PRIN CREŞTEREA LICHIDITĂŢII Sobolewski, salvat, din nou, de statul român

A.S.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 februarie 2017

Sobolewski, salvat, din nou, de statul român

Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, este o persoană norocoasă. Guvernul a anunţat, ieri, că Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, care va fi înfiinţat în maxim două luni, va contribui atât la eforturile României de obţinere a statutului de piaţă emergentă pentru piaţa autohtonă de capital prin creşterea lichidităţii pe Bursa de Valori Bucureşti, cât şi la creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene nerambursabile prin asigurarea surselor financiare de cofinanţare a proiectelor de investiţii.

Lichiditatea este singurul criteriu care a mai rămas de îndeplinit pentru ca Bursa de Valori Bucureşti să poată fi promovată la statutul de piaţă emergentă, de către agenţia FTSE.

În mandatul de patru ani al lui Ludwik Sobolewski, care se încheie în septembrie anul acesta, lichiditatea a rămas foarte mică, oficialul BVB punându-şi speranţele în listările pe care le-ar putea face statul român. În noiembrie, Ludwik Sobolewski a declarat că noul Guvern trebuie să înţeleagă că, pentru a avea o piaţă de capital mai mare, este nevoie de listarea companiilor mari.

În primele luni la conducerea BVB, Ludwik Sobolewski a obţinut un pachet salarial consistent, tocmai pentru că statul a listat Electrica şi Romgaz, prin ofertă publică. În ultimii doi ani, însă, nu a mai avut loc nicio listare iniţiată de Guvern. Ruşinea BVB a fost salvată, într-o măsură, pe finalul anului trecut, prin reuşita IPO-ului companiei private MedLife. În aceste condiţii, lichiditatea medie zilnică a BVB a fost de 8,11 milioane de euro, în 2016, cu 2,78% mai mare decât în 2015.

Crearea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) a fost discutată în şedinţa de guvern de ieri, iar statul român, prin Ministerul Economiei, va avea calitatea de acţionar unic pe toată perioada de funcţionare a Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii. Fondul va fi finanţat prin participaţii şi dividende ale companiilor de stat, care în prezent ajung în buget, astfel că are ca efect scoaterea unei părţi din cheltuielile statului în afara bugetului.

Potrivit memorandumului, promovat de Ministerul Economiei, FSDI va avea drept scop dezvoltarea şi finanţarea proiectelor de investiţii rentabile şi sustenabile, fiind un mecanism de finanţare care va identifica şi materializa oportunităţi investiţionale cu impact în dezvoltarea economică durabilă şi crearea de noi locuri de muncă pe termen lung.

Memorandumul prevede constituirea unui grup de lucru interministerial care să analizeze modalităţile şi forma optimă de înfiinţare a FSDI şi din care să facă parte reprezentanţi ai ministerelor implicate, precum şi ai altor entităţi relevante în dezvoltarea acestui instrument de investiţii.

Ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, a declarat: "Reprezentanţii statului au avut discuţii cu principalii jucători din arena investiţională naţională, regională, astfel încât să acompaniem acest proces de lansare a fondului şi cu avizul şi asentimentul lor general. Azi (n.r. ieri) e ziua în care formalizăm demersul, de mâine aceste comisii se adună, emit raportul, emit puncte de vedere. Următorul pas va fi un alt act normativ care va avea central actul constitutiv, unde vom avea exact mecanismul de funcţionare. Fondul Suveran va fi un partener valoros atât pentru investitori instituţionali precum BERD, BEI, Banca Mondială, cât şi pentru fonduri de investiţii sau alţi investitori privaţi". Conducerea fondului va fi asigurată de un comitet director, ai cărui membri vor fi recrutaţi public şi transparent, a susţinut ministru, care a dat asigurări că nu va fi vorba de o nouă sinecură politică.

Unii economişti au avertizat că un astfel de fond riscă să aibă ca efect scoaterea unor sume din buget şi de sub mecanismele obişnuite de control a bugetului, iar banii pot fi cheltuiţi în mod discreţionar de către guvernanţi, într-o manieră netransparentă.

Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu, a declarat, în decembrie, că existenţa Fondului Naţional de Investiţii presupune listări mai multe pentru că numai aşa se poate face capitalizarea Fondului: "Noi am făcut o analiză şi am estimat listări majoritare sau minoritare la societăţile de stat care pot să capitalizeze Fondul Naţional. Altfel e foarte greu să găseşti bani".

În Programul de Guvernare al PSD se arată că, pornind de la experienţa unor state precum Norvegia, Franţa, Italia sau Polonia, va fi înfiinţat un Fond Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI): "Acesta va fi alcătuit, în principal, din companiile de stat profitabile, a cărui valoare va depăşi 10 miliarde euro. Fondul se va putea folosi de veniturile din dividende ale acestor companii, precum şi din veniturile provenite din emisiuni de obligaţiuni sau din vânzarea de active neperformante (case de odihnă, hoteluri - aparţinând unor companii al căror obiect de activitate este cu totul altul). Scopul fondului va fi de a dezvolta sau construi de la zero afaceri în domenii prioritare pentru statul român, care să se susţină economic (deci cu un anumit grad de profitabilitate), singur sau împreună cu alte fonduri de investiţii sau investitori privaţi. Estimăm că 10 miliarde euro vor intra în economia României în următorii 4 ani prin FSDI. Fondul va duce, printre altele, la apariţia a numeroase fabrici în agricultură şi industrie, dar şi la capitalizarea unor firme precum Tarom, CFR, Şantierul Naval Constanţa, CEC, Nuclearelectrica, astfel încât acestea să-şi poată extinde activitatea sau, după caz, să achiziţioneze noi capacităţi: flotă de avioane, de nave, de garnituri de tren. Cele mai mari investiţii ale FSDI în următorii 4 ani se vor realiza în sănătate, prin construcţia unui spital republican şi a 8 spitale regionale. Valoarea totală finanţată din FSDI este estimată la 3,5 miliarde euro. Alte 3 miliarde euro vor viza construcţia de autostrăzi şi căi ferate rapide, având prioritate autostrăzile care nu pot fi finalizate sau demarate din fonduri europene până în 2020. FSDI împreună cu alte bănci internaţionale, BEI, BERD şi Banca Mondială, care şi-au exprimat deja interesul în discuţiile pe care le-am avut, va construi în parteneriat public-privat autostrăzi pe care le va deţine pentru o perioadă de 30 ani şi care vor fi cedate înapoi statului român, pe măsură ce bugetul de stat va avea disponibilităţi pentru a le răscumpăra". O altă industrie dezvoltată prin FSDI va fi cea de armament, prin extinderea capacităţilor fabricilor existente. Programul PSD mai preciza că, deşi bugetul de stat se va diminua iniţial cu 2,6 miliarde lei, bani care nu se vor mai încasa din dividendele companiilor de stat, datorită activităţii economice puternice a FSDI, se vor încasa la buget sume din taxe şi impozite de aproximativ 9 miliarde lei. În acest fel, în 2020, surplusul anual adus la bugetul de stat de către FSDI va fi, potrivit PSD, de cel puţin 6 miliarde lei.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Stai calmi, cu sau fara Ludwik Sobolewski, BVB in mai putin de un an va fi PIATA EMERGENTA!

    Nu stiu ce va fi dar, urmaresc constant evolutia pe BVB, *uneori* ai senzatia ciudata ca *cineva te priveste in fata si manipuleaza, maniuleaza miscarile de parca ar fi de cealalta parte a mesei la care stai !!!. Poate este *doar o senzatie* dar este ciudata de reala !. Investiit si urmariti miscarile si sigur o sa va convingeti ca *sunteti manipulat cu tot cu suma investita mai probabil in defavoarea voastra de parca abia asteapta sa faci o miscare ca dupa ... lucrurile sa decurga in DEFAVOAREA TA !*, o fiu doar senzatia dar ... pare ciudata de reala.

    1. E manipulată de extratereștri. Este atât de evident...

    De ce nu aleg actionarii si CA BVB un director roman? Nu mai avem in piata ni iun bun manager? Cred ca avem aceeasi vesnica problema - dc e roman si l platim bine, trebuie huiduit si alungat, dar dc e strain, e bun si merita salariu mare. Vai de noi! Decat sa castige unul dintre noi mai bine dam la straini!

    Capitalizare din dividente ???? Pai recent Guvernul a dat OUG prin care 90 % din profitul anului 2016 se duce la buget si actionari prin dividente,,,,

    Pogonici a sosit momentul , e mult de ros.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb