FONDURI EUROPENE CU PROBLEME: Contracte reziliate pe SAPARD şi PNDR

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 14 decembrie 2010

Contracte reziliate pe SAPARD şi PNDR

Sute de proiecte cu finanţare prin SAPARD şi PNDR, reziliate pe motiv că ar fi nebancabile

Secretarul de stat Barna Tanczos: "Măsura trebuie să fie destul de drastică, chiar dacă este dureroasă"

Sute de contracte cu finanţare prin programele SAPARD şi PNDR au fost rezilitate de către Ministerul Agriculturii şi instituţiile subordonate, unul dintre principalele motive fiind că beneficiarii nu au reuşit să obţină finanţare de la bănci pe motiv că proiectele lor ar fi nebancabile.

Unul din opt proiecte cu finanţare prin SAPARD se află în această situaţie. 594 de contracte cu finanţare din SAPARD dintr-un total de 4953 au fost rezilitate, potrivit unui document al Ministerului Agriculturii, remis la solicitarea redacţiei.

Celor 594 de contracte reziliate prin SAPARD se adaugă alte 230 de contracte rezilitate prin PNDR (Programul Naţional de Dezvoltare Rurală), conform sursei citate.

Barna Tanczos: "Din 2011 restricţionăm semnarea actelor adiţionale"

"Cred, în continuare că măsura trebuie să fie destul de drastică chiar dacă este dureroasă", ne-a declarat Barna Tanczos, secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii.

Domnia sa ne-a explicat: "Analiza caz cu caz a acestor rezilieri solicită mai mult timp decât am preconizat, însă pentru a evita rostogolirea aces-tui fenomen mai departe vom opri, începând cu 2011, semnarea actelor adiţionale doar pe baza unor justificări şi a unor solicitări venite din partea beneficiarilor şi vom impune o regulă clară după care să aprobăm semnarea actelor adiţionale prin care se prelungeşte termenul de implementare. Eu am propus în cadrul ministerului să semnăm un singur act adiţional pentru prelungirea termenului de proceduri, de achiziţie. În cazul în care sunt contestaţii, în cazul în care procedura de achiziţie publică nu merge conform estimărilor, este normal să fim de acord ca o dată să prelungim acest termen, după care încă o dată să facem o prelungire pentru implementare".

Rezilierile continuă

Rezilierea contractelor nebancabile vine în contextul în care premierul Emil Boc a acordat, la finele lunii octombrie, Ministerului Agriculturii un termen de 30 de zile să inventarieze toate proiectele cu finanţare europeană.

"Analiza este continuă, nu spunem astăzi am terminat şi nu mai reziliem mâine niciun contract.", mai spune Barna Tanczos, care adaugă: "Nu pot să spun că în ultimele două luni s-a cunoscut o accelerare senzaţională a procesului de reziliere. Ceea ce putem sigur face este ca, pe viitor, să nu facem acte adiţionale în neştire".

Analiza solicitată de premier a avut ca scop rezilierea contractelor nebancabile şi eliberarea resurselor financiare către proiecte eligibile, în aşteptare.

La momentul anunţului analizei, secretarul de stat Barna Tanczos sus-ţinea că aproximativ 40% din contractele cu finanţare prin PNDR, semnate în perioada 2008-2010, în valoare de sute de milioane de euro, ar avea probleme de bancabilitate şi ar putea să fie rezilitate.

Conform oficialului, rezilierea proiectelor nebancabile cu finanţare prin PNDR este necesară în contextul în care "avem semnate contracte de finanţare de 3,5 miliarde euro, dar plăţi efective sub un miliard de euro, iar acest lucru este o dovadă clară că, deşi există proiecte frumoase care arată bine pe hârtie, beneficiarii nu au reuşit să obţină finanţare".

Cum vă sprijină ministerul

Două scheme de garantare pentru măsurile din PNDR 121, 123, 312, pentru obţinerea creditelor necesare asigurării cofinanţării private; în perioada aprilie-26 noiembrie 2010 au fost acordate 216 garanţii în valoare de 56,7 milioane euro.

Modificarea PNDR privind acordarea unui avans de până la 50% din ajutorul public legat de inves-tiţia respectivă pentru măsurile 121, 123, 125, 312, 313 şi 322.

Bani prin SAPARD şi PNDR

Programul SAPARD s-a încheiat din punct de vedere al contractării, în 2007, iar din punct de vedere al plăţilor efective în 2009. Prin SAPARD au fost alocate fonduri totale de 1,52 miliarde euro, iar valoarea totală a plăţilor efectuate la 31 decembrie 2009 a fost de 1,34 miliarde euro.

Prin PNDR (2007-2013), ţara noastră are la dispoziţie fonduri de circa 9 miliarde euro. Până în prezent au fost depuse 42.737 de proiecte, în valoare de 12,67 miliarde euro, cu circa 3 miliarde de euro mai mult decât alocarea totală. În urma evaluării şi a selecţiilor proiectelor de investiţii au fost declarate eligibile 26.695 proiecte de investiţii în valoare de 3,57 miliarde euro. Situaţia finală a rezilierilor va fi cunoscută în 2015.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb