Ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, domnul Zsolt Nagy, a participat la conferinţa "IT Security Roadshow 2007", în cadrul căreia s-au discutat teme legate de securitatea IT într-o abordare care a vizat în mod special partea practică a domeniului privind atenţia la detalii şi factorul uman.
"Societatea informaţională ne învaţă să apreciem valoarea a ceea ce ştim, valoarea informaţiei, şi de aceea este foarte important modul în care aceste informaţii sunt securizate pentru a fi accesibile doar destinatarilor aleşi de noi. Odata cu aderarea la Uniunea Europeana vor fi disponibile fonduri structurale destinate creşterii economice. O parte dintre aceste fonduri, în valoare de peste 380 de milioane de euro, vor merge către dezvoltarea societăţii informaţionale şi vor fi gestionate de către Organismul intermediar pentru promovarea societăţii informaţionale din cadrul MCTI. Aceste fonduri vor putea fi folosite şi pentru a investi în soluţii de securitate, pentru a ne întări capacitatea de a lupta împotriva fraudei la nivelul reţelelor", a declarat cu această ocazie Ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Zsolt Nagy.
România a recunoscut importanţa domeniului de securitatea datelor, urmând cadrul legislativ al Uniunii Europene şi facând parte din ENISA (Agenţia Europeană pentru Securitatea Reţelelor de Informaţii), ceea ce oferă ţării noastre ocazia de a participa direct la procesul de luare a deciziilor în acest domeniu.
"Faptul că acum suntem parte activă a ENISA este important pentru că ! astfel vom avea ocazia nu numai de a participa direct la deciz! iile car e se iau în domeniul securităţii datelor, dar şi de a discuta despre acest subiect cu ţări care sunt mai avansate în domeniu şi putem intra în posesia unui know how care să ne sprijine în iniţiativa noastră de a ne dezvolta domeniul. România este reprezentată, de asemenea, şi în Consiliul Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor cu care colaborăm în lupta anti-spam, anti-piraterie, precum şi pentru a creşte gradul de conştientizare în mediul administrativ în ceea ce priveşte nevoia securizării datelor şi reţelelor", a adăugat Ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei.
Principalele subiecte abordate în cadrul conferinţei au fost protecţia reţelelor de ameninţările interne şi externe, reguli privind
protecţia reţelei, prevenirea şi detectarea ameninţărilor, tehnicile hacker-ilor şi cum putem să le depistăm, securitatea aplicaţiilor web, mobilitate şi wireless network security.
Alături de Ministrul Zs! olt Nagy, la conferinţă au participat reprezentanţi ai unor companii locale şi internaţionale cunoscute în domeniul securităţii informaţiilor.