Fondurile suverane de investiţii au retras, în primul trimestru din acest an, 18,4 miliarde de dolari de pe pieţele bursiere globale şi pieţele de obligaţiuni, deşi în această perioadă s-au înregistrat câştiguri semnificative pe burse, arată datele publicate recent de firma de cercetare eVestment, transmite Reuters, conform Agerpres.
Fondurile suverane de investiţii alimentate cu bani din petrol au fost sub presiune de când cotaţia barilului de ţiţei s-a prăbuşit, de la 115 dolari la mijlocul lui 2014 la 56 de dolari în februarie. 2016 a fost al treilea an consecutiv de vânzări nete pentru fondurile suverane de investiţii alimentate cu bani din petrol.
Activele globale ale fondurilor suverane de investiţii au stagnat în perioada martie 2016-martie 2017, la 6.590 miliarde de dolari, pe fondul turbulenţelor de pe pieţe şi al preţului scăzut al ţiţeiului, a anunţat recent firma de cercetare Preqin. Cifrele publicate de eVestment, care adună date de la 4.400 de firme ce gestionează fonduri în numele investitorilor instituţionali, arată că vânzările efectuate de fondurile suverane de investiţii au fost reluate în primul trimestru din acest an, după ce în ultimele trei luni din 2016 s-au înregistrat fluxuri nete modeste, de 382,3 milioane de dolari.
Aproximativ 16,9 miliarde de dolari au fost retraşi de pe pieţele de acţiuni, în special în SUA.
Bursa de pe Wall Street a închis şedinţa de miercuri în scădere, pe fondul turbulenţelor provocate de presupusele legături ale preşedintelui Donald Trump cu Rusia şi al concedierii directorului FBI, James Comey. Din cauza problemelor de pe pieţe, cei mai bogaţi oameni ai lumii au pierdut 35 de miliarde de dolari, conform indicelui Bloomberg Billionaires.