Forţa de muncă în construcţii: 75% dintre antreprenorii generali resimt un deficit de angajaţi

F.D.
Miscellanea / 23 octombrie 2023

Andrei Spătaru, CEO IBC Focus

Andrei Spătaru, CEO IBC Focus

Cea mai mare problemă cu care se confruntă în prezent constructorii din România este legată de resursele umane disponibile. Astfel, 75% dintre antreprenorii generali din construcţii afirmă că au în continuare un deficit în ceea ce priveşte forţa de muncă. Creşterea costurilor directe cu forţa de muncă este prima pe lista de priorităţi, iar 45% dintre constructori consideră că două mari probleme sunt educaţia şi formarea insuficientă pentru profesiile din industrie, potrivit unui studiu IBC Focus.

Forța de muncă rămâne o provocare semnificativă pentru antreprenorii din industria construcțiilor în 2023 și 2024, cu un impact asupra modului în care proiectele sunt gestionate și desfășurate.

"O concluzie evidentă din datele noastre este deficitul constant de forță de muncă specializată, identificat de 75% dintre participanți. Aceasta reprezintă o problemă majoră care influențează capacitatea companiilor de a duce la bun sfârșit proiectele în termen și la standardele dorite. Deficitul forței de muncă poate crea întârzieri în execuție, costuri suplimentare și o presiune în creștere asupra echipei existente", a declarat Andrei Spătaru, CEO IBC Focus.

Pe de altă parte, 11% dintre antreprenori declară că au oameni suficienți și pregătiți în cadrul echipelor proprii. Această tendință poate fi privită ca o situație favorabilă, dar aceste companii pot reprezenta, totuși, excepții în raport cu trendul general din domeniul construcțiilor.

57% dintre constructori au în plan să facă noi angajări în următorul an

Majoritatea antreprenorilor din construcţii (57,4% dintre participanții la studiu), înclină să-și crească numeric echipele în următorul an, ceea ce sugerează o abordare optimistă și încredere în perspectiva de dezvoltare a afacerii. Astfel, acești antreprenori sunt pregătiți să investească în resurse umane și să recruteze personal calificat pentru a răspunde cererii sporite din industria construcțiilor. Analiza face parte din studiul anual TOP 100 Antreprenori Generali în Construcții pe care IBC Focus îl realizează în mod independent de peste 15 ani.

De asemenea, 40% dintre respondenţii la studiul IBC Focus au declarat că nu vor creşte, dar nici scădea dimensiunea echipelor actuale.

În acelaşi timp, una din trei firme (31,68%) de construcţii lucrează în prezent cu angajaţi străini.

Spre comparaţie, anul trecut doar unul din patru constructori lucra cu angajaţi străini pe şantierele România. Observăm astfel o tendinţă de creştere a procentului de firme care s-au adaptat pieţei muncii şi au pus la punct procedurile de lucru cu muncitori străini.

De asemenea, unul din cinci (19,8%) constructori tatonează perspectiva de a face recrutări de muncitori străini pentru echipele lor.

Planurile de creştere a echipelor se datorează şi faptului că marii constructori sunt optimişti în ceea ce priveşte evoluţia afacerilor pe care le dezvoltă, potrivit IBC Focus. Şase din zece constructori estimează că vor înregistra creşteri ale cifrelor de afaceri, iar 20% estimează stagnare şi restul (tot 20%) mizează pe scăderi.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb