Forţele Armate Revoluţionare din Columbia îşi vor lansa partidul pe 1 septembrie

Cristina Radu
Internaţional / 24 iulie 2017

Juan Manuel Santos (Sursa foto: Wikipedia)

Juan Manuel Santos (Sursa foto: Wikipedia)

Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (Farc), cea mai mai importantă mişcare de gherilă din ţară care a semnat un acord de pace cu Guvernul în noiembrie 2016, au anunţat luni că îşi vor lansa partidul politic pe 1 septembrie, potrivit News.ro.

Comandantul Farc, Carlos Antonio Lozada, a declarat: "Ceea ce vom face pe 1 septembrie este să lansăm în mod public partidul". Negociatorul-şef al partidului, Ivan Marquez, a afirmat: "Am făcut pace pentru ca să participăm la politică".

Farc au semnat în noiembrie un acord de pace cu Guvernul lui Juan Manuel Santos, punând capăt unui conflict de 53 de ani. Acordul încheiat după patru ani de negocieri în Cuba prevede transformarea Farc în partid politic. Cei circa 7.000 de luptători de gherilă din cadrul organizaţiei au depus armele pe 27 iunie, sub controlul ONU.

Numele şi linia politică a noului partid urmează să fie hotărâte în august în cadrul unui congres Farc, înainte de vizita în Columbia a Papei Francisc, prevăzută pentru 6-11 septembrie, în vederea sărbătoririi păcii şi reconcilierii în ţară, potrivit agenţiei.

Guvernul lui Juan Manuel Santos poartă începând din februarie, la Quito, în Ecuador, negocieri de pace cu Armata de Eliberare Naţională (ELN, guevaristă), ultima grupare rebelă care activează în continuare în Columbia, conform sursei citate.

Conflictul armat columbian, care a durat peste jumătate de secol, a implicat circa 30 de gherile, miliţii paramilitare de extremă dreapta demobilizate oficial în 2006 şi forţe de ordine. S-a soldat cu cel puţin 260.000 de morţi, peste 60.000 de persoane date dispărute şi strămutarea a aproximativ 7,1 milioane de oameni, potrivit News.ro.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb