Fortis este nevoită să renunţe la ABN Amro, din cauza situaţiei financiare precare în care se află

N.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 30 septembrie 2008

Grupul financiar Fortis, parţial naţionalizat, va trebui să se despartă de fostul său concurent olandez ABN Amro, a cărui achiziţie din 2007 pare a fi "catastrofală" în prezent, comentează analiştii citaţi, luni, de AFP. "După cădere, oferta pentru ABN Amro se dovedeşte a fi catastrofală", scrie, luni, cotidianul olandez de afaceri, Het Financieele Dagblad, citat de NewsIn care adaugă că "Fortis a ţintit prea sus".

Potrivit presei, banca olandeză ING este interesată să cumpere ABN Amro pentru 10 miliarde euro. Aceasta ar fi o soluţie ce ar satisface opinia publică, salariaţii şi clasa politică îngrijorată că ar putea vedea această adevărată perlă a economiei olandeze trecând în mâinile străinilor, relatează AFP.

Fortis s-a implicat, în aprilie 2007, alături de banca spaniolă Santander şi grupul britanic Royal Bank of Scotland (RBS) în cea mai importantă chiziţie din sectorul bancar, cu câteva luni înainte de declanşarea crizei creditelor de pe segmentul ipotecar american, cu grad mare de risc. La momentul respectiv, un titlu Fortis era cotat la 36 de euro. Luni, acţiunile Fortis s-au depreciat şi au coborât sub un prag de 5 euro, ceea ce înseamnă că grupul financiar este evaluat în prezent la mai puţin de 13 miliarde euro.

Fortis, RBS şi Banco Santander plătiseră, în toamna lui 2007, suma record de 71 miliarde euro, ca să cumpere ABN Amro. Pentru 24 de miliarde euro, Fortis achiziţionase reţeaua de unităţi din Olanda, divizia de administrare de capital şi băncile de investiţii ale ABN Amro. "Vânzarea băncii ABN Amro este dureroasă, dar inevitabilă", estimează, luni, cotidianul Het Algemene Dagblad.

"Am plătit un preţ foarte ridicat pentru ABN Amro", au afirmat reprezentanţii RBS. Ne-am extins, concomitent, expunerea la pieţe într-un moment care se dovedeşte foarte nefericit", au adăugat reprezentanţii Royal Bank of Scotland citaţi de NewsIn. Banca olandeză este prezentă în România din noiembrie 1995 şi activează în 15 oraşe. Activităţile desfăşurate de ABN Amro în România au fost preluate pe parcurs de Royal Bank of Scotland, motiv pentru care noua vânzare a Fortis nu afectează în mod direct subsidiara din România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb