Costul imediat - uman şi economic - al pandemiei de Covid-19 este unul major şi ameninţă să anuleze ani de progrese în ceea ce priveşte reducerea sărăciei şi a inegalităţilor, respectiv să slăbească în continuare coeziunea socială şi cooperarea globală, potrivit Raportului Riscurilor Globale 2021, lansat ieri de Forumul Economic Mondial (WEF). Conform acestuia, pierderea locurilor de muncă, creşterea decalajului digital, perturbarea interacţiunilor sociale şi schimbările bruşte de pe pieţe ar putea avea consecinţe severe şi anula oportunităţi pentru părţi mari ale populaţiei globale.
Borge Brende, preşedintele WEF, a declarat ieri, în evenimentul online prilejuit de lansarea raportului: "În ultimii 15 ani, Raportul nostru privind riscurile globale a avertizat lumea cu privire la pericolele pe care le reprezintă pandemiile. În 2020, am văzut efectele ignorării pregătirii în acest sens şi ale ignorării riscurilor pe termen lung. Pandemia de Covid-19 nu numai că a afectat milioane de vieţi, dar a extins şi disparităţile din sănătate, economie şi pe cele digitale. Sistemul global de sănătate este supus unei presiuni uriaşe şi ştim că lumea trebuie să se trezească cu adevărat în privinţa riscurilor globale în curs de desfăşurare. Covid-19 ne arată că ar trebui să acordăm mult mai multă atenţie riscurilor. Pandemia a afectat economia lumii şi a determinat o creştere a inegalităţilor, ceea ce înseamnă că expansiunea economică viitoare trebuie să fie mai incluzivă. Nu vedem o redresare timpurie a economiei globale. Recesiunea va duce, din păcate, la o situaţie în care aproape 150 de milioane de oameni vor ajunge într-o sărăcie extremă. Aceasta va fi una dintre principalele noastre griji pentru anii următori".
La rândul său, Saadia Zahidi, director general al WEF, a spus: "În 2020, riscul unei pandemii globale a devenit realitate, aspect pe care WEF l-a semnalat din 2006. Cunoaştem dificultăţile pe care guvernele, companiile şi alţi factori de decizie le au în procesul de luare a măsurilor împotriva riscurilor pe termen lung. Totuşi, trebuie să învăţăm că ignorarea riscurilor nu le face mai puţin probabile. Pe măsură ce guvernele, organizaţiile şi societăţile încep să se redreseze după efectele pandemiei, trebuie să contureze de urgenţă noi sisteme economice şi sociale care să îmbunătăţească rezistenţa colectivă şi capacitatea de a răspunde la şocuri, reducând în acelaşi timp inechitatea, consolidând sănătatea şi protejând planeta".
Raportul WEF analizează riscurile şi consecinţele creşterii inegalităţilor şi ale fragmentării societăţii, subliniind că, în unele cazuri, disparităţile din sectorul sănătăţii, din tehnologie sau din oportunităţile de muncă sunt rezultatul direct al dinamicii create de pandemie. În plus, raportul menţionează că inacţiunea în ceea ce priveşte inegalităţile economice şi diviziunea societăţii ar putea împiedica în continuare acţiunile împotriva schimbărilor climatice care reprezintă încă o ameninţare existenţială pentru umanitate.
Raportul realizează o ierarhie a riscurilor după momentul în care acestea pot deveni o ameninţare critică, atrăgând atenţia asupra a trei categorii de riscuri. Prima o reprezintă riscurile clare şi actuale, care se pot produce în mai puţin de doi ani, şi anume: crizele de ocupare a forţei de muncă, dezamăgirea generaţiilor tinere cu privire la societate, inegalitatea digitală, stagnarea economică, daunele cauzate de om mediului, erodarea coeziunii sociale şi atacurile teroriste.
Pe termen mediu (3-5 ani), raportul notează că lumea va fi ameninţată de riscuri economice şi tehnologice. În această categorie se încadrează eventuale bule ale diverselor active pe termen scurt, prăbuşirea infrastructurii IT, instabilitatea preţurilor, şocuri pe pieţele mărfurilor şi crize de creditare.
Cea de-a treia categorie a riscurilor (care se pot produce în 5-10 ani) include armele de distrugere în masă, criza resurselor naturale, pierderea biodiversităţii şi efectele negative generate de progresul tehnologic, prăbuşirea statelor sau a instituţiilor multilaterale.
Raportul concluzionează că, în contextul şocului economic generat de pandemie, va creşte inegalitatea, iar redresarea va fi inegală.
1. Aducerea populației la disperare
(mesaj trimis de Cristian în data de 20.01.2021, 06:30)
Aducerea populației la disperare este primul punct pe lista de obiective pentru instaurarea guvernului mondial. Și e in curs de realizare, ba chiar s-au depășit termene. Numai un om cu adevărat disperat se va închina FIAREI și o va accepta sa i se cuibărească la sân, țineți minte aceste vorbe.
2. WEF
(mesaj trimis de Cristian în data de 20.01.2021, 09:55)
World Economic Forum este blogul FIAREI satanice care vrea sa stapaneasca in regim feudal planeta.
Daca cititi ce scrie acolo o sa va cruciti si o sa va dati seama ca toate teroriile conspiratiei au inceput sa prinda viata in lumea reala prin intermediul Forumului Economic Mondial.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 20.01.2021, 16:00)
da, eu am avut curiozitatea sa le citesc materialele
e distopic ce e acolo.
Schwab incearca instituirea unei elite oligarhice care sa conduca planeta.
Noroc ca finalmente nu o sa le iasa.
Am mai postat asta .... in cam 8 ani (pana in 2028-2029) o sa se duca naibii proiectul lor ... vor fi calcati in picioare de oamenii simpli.
Revolutie. Ca sa nu zic rascoala.
Si am mai zis-o : imi pare rau de timpul nostru pierdut de tontii astia comunisti. Aproape o decada arsa aiurea pe niste cosmaruri himerice marca Schwab & friends.
Cand am auzit aia cu : "You'll own nothing and you'll be happy" (nu o sa detii nimic si o sa fii fericit!) mi-am adus aminte de nationalizarea suferita de bunicii mei. Nu imi aduc aminte ca bunicii mei sa fi fost "happy" cand comunistii le-au luat tot cu promisiunea ca altii vor administra totul si ei o sa plateasca chirie pe casa care era proprietatea lor.
Comunistii inca mai conduc in Romania.
Eu nu am recuperat la ANRP proprietatile bunicilor mei. Nu e mare branza - teren si casa de vrei 50-60 mii euro. Dar e vorba de gest... nu am dat sau promis nici o mita si dosarul meu desi e complet si asteapta doar eliberarea Deciziei de improprietarire ... a tot fost amanat. La infinit...
ANRP promoveaza al doilea furt al celor jefuiti de comunisti. Prin intermediul infractorilor care cumpara cu discount masiv (50% sau mai mult) activul retrocedat, fiind mana in mana cu birocratii de la ANRP. Caci.... infractor la infractor trage. Cam ca paduchii. Sau cam ca ucigasii si hotii comunisti care trag la comunistii lui Schwab de la WEF.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de emil în data de 20.01.2021, 19:16)
corect, doar vorbim de bugetari, de care i plina tara, care fac tot posibilul oricind sa i bage omului bete n roate....ca si justitia romana care da cistig numai statului in orice proces indiferent de dovezile care le ai. Tot o nationalizare dar pe salarii de 25-30.000 de lei/luna, cit au justitiabilii tarii.
2.3. Bucurați-vă de ele (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Cristian în data de 20.01.2021, 23:56)
Bucurați-vă de ele cat mai puteți. Neomarxistii sunt puși pe fapte mari, vor să confiște (naționalizeze) tot.
Că sa nu pară de porc, că fura corporațiile din avutul privat, le va confisca statul pem toate spre "binele" public al întregii planete.
De asta o ard cu solidaritatea, cu echitatea, cu incluziunea, cu negrii, ca să aibă o bază ideologică când va veni marea confiscare pentru binele planetei.