Fost primar din Argeş, condamnat la închisoare cu suspendare pentru fraude cu fonduri europene

Andrei Stan
Anticorupţie / 21 mai 2017

Fost primar din Argeş, condamnat la închisoare cu suspendare pentru fraude cu fonduri europene

Fostul primar al comunei Ţiţeşti din judeţul Argeş, Florian Rizea, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, iar secretara primăriei, Ileana Cristina Miu, a primit o condamnare de doi ani de închisoare cu suspendare pentru fraude cu fonduri europene, fapte săvârşite în perioada 2007-2008.

Conform sentinţei, care nu este definitivă, prejudiciul adus APIA, stabilit la aproape 20.000 de lei, a fost returnat, informează News.ro.

Magistraţii Tribunalului Argeş l-au condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de cinci ani, pe fostul primar al comunei argeşene Ţiţeşti, Florian Rizea, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la folosirea sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.

În acelaşi dosar secretara Primăriei Ţiţeşti, Ileana Cristina Miu, a fost şi ea condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare pentru infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.

Decizia Tribunalului Argeş nu este definitivă, iar Ileana Cristina Miu a făcut apel la hotărârea instanţei. Cei doi au fost trimişi în judecată de către procurorii DNA în vara anului trecut, fiind acuzaţi că au fraudat Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) cu suma de aproape 20.000 de lei.

Conform anchetatorilor, în perioada 2007 - 2008, Ileana-Cristina Miu a depus cu rea-credinţă, la APIA, mai multe documente false inexacte şi incomplete, în scopul de a obţine în mod injust sprijinul financiar pentru o suprafaţă de 138,77 hectare de teren pe care în realitate nu îl utiliza efectiv.

Într-un comunicat de presă dat publicităţii la momentul trimiterii dosarului spre judecare, DNA arăta: "Inculpata a acţionat ca urmare a instigării realizate de inculpatul Rizea Florian, în calitatea sa de primar al comunei Tiţeşti, care a iniţiat un proiect de hotărâre de consiliu local în acest sens, prin care a propus concesionarea izlazului comunal către secretarul comunei. Concesionarea terenului nu constituia instrumentul în baza căruia inculpata urma să utilizeze terenul aşa cum ar fi fost legal, ci doar în scopul îndeplinirii formale a condiţiilor de eligibilitate a cererii de sprijin financiar pe suprafaţă pe care secretarul unităţii administrativ teritoriale a depus-o ulterior la A.P.I.A.".

Procurorii au stabilit de asemenea că la data de 23 aprilie 2009, Ileana Cristina Miu a depus o cerere de transfer a exploataţiei celor 138,77 hectare către Consiliul Local Ţiţeşti, în urma aprobării stabilindu-se o sumă de 27.440,34 lei.

"Ca urmare a acestor demersuri, inculpata a obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare totală de 19.892,48 lei, sumă cu care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie din Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză", menţionau anchetatorii.

Conform sentinţei date de Tribunalul Argeş, Ileana Cristina Miu a returnat banii care i se impută, respectiv suma de 19.892 lei.

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

01 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9758
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4857
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2959
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9766
Gram de aur (XAU)Gram de aur381.9299

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb