Fost primar, trimis în judecată de DNA într-un dosar legat de Tabăra de copii de la Năvodari

Mina Irina
Anticorupţie / 19 septembrie 2017

Fost primar, trimis în judecată de DNA într-un dosar legat de Tabăra de copii de la Năvodari

Fostul primar al oraşului Năvodari, Nicolae Matei, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru abuz în serviciu şi conflict de interese, fiind acuzat că a urmărit scoaterea abuzivă din patrimoniul public a mai multor imobile aparţinând Taberei de copii din localitate, potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul instituţiei.

Alături de el mai sunt trimişi în judecată fostul secretar al oraşului Năvodari şi un reprezentant al unei societăţi comerciale.

Procurorii anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Nicolae Matei, fost primar al oraşului Năvodari, pentru comiterea a trei infracţiuni de abuz în serviciu şi pentru conflict de interese, a lui Ştefan Ciocănel, fost secretar al oraşului Năvodari şi a lui Neculai Dima, la data faptei reprezentant al unei societăţi comerciale, ambii sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu.

Procurorii au stabilit că în perioada 2008-2011, în calitate de primar al oraşului Năvodari, Nicolae Matei, beneficiind de sprijinul celorlalţi doi inculpaţi, a desfăşurat mai multe demersuri prin care a urmărit scoaterea mai multor imobile din patrimoniul unei societăţi comerciale ce administra "Tabăra de copii Năvodari", acţiunea fiind considerată abuzivă de procurorii anticorupţie.

În document se arată: "Astfel, la data de 18 noiembrie 2008, Nicolae Matei, în mod nelegal, a emis o adresă care a stat la baza emiterii, de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a unui certificat de atestare a dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe de aproximativ 6,2 hectare de teren, la acel moment folosită de societatea comercială respectivă şi care aparţinea în realitate oraşului Năvodari. Prin acest document, s-a recunoscut dreptul de proprietate asupra terenului respectiv al unei societăţi comerciale controlate de edil şi administrată de inculpatul Dima Neculai. În realitate, această firmă era îndreptăţită să-i fie retrocedată o suprafaţă de teren asemănătoare, dar situată într-o altă zonă, cu un potenţial turistic mult mai mic".

Procurorii anticorupţie susţin că prin aceste demersuri, a fost creat un prejudiciu de 3.504.500 de euro (reprezentând contravaloarea terenului la data săvârşirii faptei) atât în dauna oraşului Năvodari cât şi în dauna societăţii care avea drept de folosinţă asupra terenului respectiv pe termen nelimitat, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit pentru firma beneficiară a terenului.

În comunicat se mai arată: "În acelaşi context, în cursul anului 2011, întrucât societatea, păgubită ca urmare a retrocedării terenului, datora mai multe sume de bani Primăriei Năvodari, reprezentând taxe şi impozite, Nicolae Matei a iniţiat o hotărâre de consiliu local, prin care un număr de 298 de clădiri situate în Tabăra de copii Năvodari, au fost inventariate în domeniul privat al oraşului Năvodari. Hotărârea de Consiliu Local, adoptată la iniţiativa inculpatului şi pusă în executare de către acesta, a reprezentat o expropriere în adevăratul sens al cuvântului, clădirile societăţii respective fiind scoase din patrimoniul acesteia şi introduse în cel al oraşului Năvodari, fără ca aceasta operaţiune să fie justificată de cauze de utilitate publică ori să fi fost precedată de plata unei juste şi prealabile despăgubiri. Ulterior, Primăria oraşului Năvodari a vândut la licitaţie publică o parte din bunurile respective, în condiţiile în care societatea contestase executarea silită şi achitase, cel puţin parţial, datoria invocată de instituţia publică. Acţionând în această manieră, a fost produs un prejudiciu firmei respective, evaluat la suma de 4.482.438 lei".

DNA a mai precizat că în ambele situaţii, Nicolae Matei a beneficiat de sprijinul celorlalţi doi inculpaţi, care au întocmit şi semnat diverse documente, acte ce au stat la baza demersurilor respective.

Sursa mai precizează: "De altfel, la scurt timp după comiterea faptei reţinute în sarcina sa, inculpatul Ciocănel Ştefan a părăsit funcţia publică şi a devenit directorul SC Tabăra Năvodari SA, la înfiinţarea căreia (în anul 2011, prin Hotărâre de Consiliu Local), au fost aduse drept aport la capitalul social, o parte din bunurile expropriate în condiţiile de mai sus".

În cauză, s-au constituit părţi civilă: societatea păgubită ca urmare a acţiunilor inculpaţilor cu suma de 68.731.222 lei, Ministerul Finanţelor Publice şi Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului.

În şedinţa din data de 4 septembrie, Consiliul Local Năvodari a votat împotriva constituirii ca parte civilă în prezenta cauză.

Totodată, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparţin lui Nicolae Matei şi lui Ştefan Ciocănel.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză, conform sursei citate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb