Foştii proprietari vor să boicoteze "Fondul Proprietatea"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 9 iunie 2005

Asociaţia Proprietarilor Deposedaţi Abuziv de Stat (APDAS) nu este de acord cu noul proiect de lege privind reglementarea juridică a proprietăţii. Proiectul vizează constituirea Fondului "Proprietatea", la care vor primi acţiuni persoanele cărora le-au fost confiscate abuziv locuinţele, în perioada comunistă, şi cărora statul nu le mai poate înapoia acum imobilele.

Proprietarii s-au arătat nemulţumiţi de faptul că Executivul "nu a făcut efortul, aşa cum a promis", să restituie proprietăţile în natură. Preşedintele APDAS, Maria Teodorescu, a declarat că-i va încuraja pe proprietarii care fac parte din asociaţie să nu accepte noul proiect de lege. Domnia sa a adăugat că APDAS va "încerca să rezolve situaţia în instanţă şi, dacă va fi nevoie, se va ajunge chiar la Strasbourg, astfel ca măcar unii dintre păgubiţi să-şi redobîndească proprietăţile".

Avocatul Valentina Topor a subliniat faptul că şi legislaţia noastră ar trebui să respecte anumite reguli simple internaţionale, referindu-se la faptul că proprietarul de drept este unul singur: "Nu există doi proprietari, nu există un conflict real între proprietarul adevărat şi chiriaşul cumpărător. Proprietatea este una, iar dacă statul nu a dobîndit legal, niciodată dreptul de proprietate, nu avea cum să-l transmită mai departe". Domnia sa spune că majoritatea imobilelor au fost vîndute de stat, fără ca acesta să deţină titlu de proprietate pentru ele, ceea ce încalcă legea. De asemenea, avocatul susţine că noul proiect naţionalizează definitiv proprietarii. În opinia sa, pericolul major este acela că proprietarii nu vor mai avea acces la justiţie, conform proiectului de lege proaspăt aprobat. Deşi aces-ta prevede restituirea în natură a imobilelor confiscate, sînt prevăzute excepţii care vizează chiar proprietăţile care au fost înstrăinate. Astfel, persoanele ale căror case au fost vîndute de către stat, nu vor mai avea dreptul să ceară anularea contractului de vînzare cumpărare şi să-şi revendice bunurile. Valentina Topor este de părere că prin constituirea Fondului "Proprietatea", oamenii "vor primi în locul imobilului lor un risc", pentru că Bursa este o loterie. Modul de despăgubire pe care statul îl propune, nu respectă nici Constituţia României şi nici Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, după spusele avocatului.

Marian Miluţ, preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatului Român (UNPR), numeşte Fondul "Proprietatea", "SAFI 2" şi spune că ar trebui ca statul să acorde proprietarilor titluri de stat decontabile, din alte surse decît din bugetul de stat.

În cadrul discuţiilor care au avut loc ieri pe această temă, la sediul Grupului de Dialog Social, membrii APDAS au avut multe întrebări dar, din păcate, nu au primit răspunsuri la acestea. Ei se întreabă "de ce statul, dacă are atîtea acţiuni, nu le valorifică direct pe acelea care vor constitui Fondul < Proprietatea >, pentru a-i despăgubi pe proprietari cu sume de bani, echivalente cu valoarea imobilelor pierdute?" sau "de ce nu sînt despăgubiţi chiriaşii? ar fi nevoie de bani mai puţini, iar proprietarii de drept ar putea fi despăgubiţi în natură". Secretarul de Stat în Ministerul Finanţelor Publice, Dragoş Neacşu, prezent la discuţii, a spus că despăgubirile nu pot fi suportate de la bugetul de stat, fiind vorba de miliarde de dolari. Domnia sa a afirmat că, după cum prevede legea, la pachetele de acţiuni se va veni cu completări. "De regulă, statul este un prost administrator", a mai precizat oficialul MFP.

Fondul "Proprietatea" va fi constituit din active deţinute la diverse societăţi comerciale de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, Oficiul Participaţiilor Statului, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiilor, precum şi din creanţe deţinute de statul român în străinătate. Fondul va fi cotat la Bursa de Valori Bucureşti şi pe piaţa internaţională de capital. Valoarea totală a activelor transferate la fond se ridică la aproximativ 4,5 miliarde de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb