FOSTUL PREŞEDINTE ANAF, GELU DIACONU: "Deficitul bugetar la cinci luni- creştere periculoasă pentru ţinta anuală asumată"

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 iunie 2019

Gelu Diaconu

Gelu Diaconu

Gelu Diaconu: "Anticipez şi o creştere cu minimum două procente a TVA"

Execuţia bugetară aferentă primelor patru luni s-a încheiat cu un deficit mai mare cu 80% faţă de cel din perioada similară a lui 2018

Deficitul bugetar înregistrat la cinci luni a crescut periculos pentru ţinta anuală asumată, atrage atenţia Gelu Diaconu, fost preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Afirmaţia domniei sale vine în contextul în care execuţia bugetului general consolidat s-a încheiat, pe primele patru luni ale acestui an, cu un deficit cu peste 80% mai mare decât cel consemnat în acelaşi interval al anului trecut, potrivit Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

Fostul preşedinte al ANAF ne-a declarat, ieri: "În condiţiile în care veniturile bugetare programate au fost umflate «din pix», realizările, chiar dacă uşor mai mari faţă de anul trecut, nu pot ţine pasul cu dinamica cheltuielilor bugetare. În consecinţă, deficitul înregistrat la cinci luni a crescut periculos pentru ţinta anuală asumată. Chiar dacă inflaţia şi creşterea economică îi ajută pe guvernanţi să aibă venituri mai mari faţă de anul trecut, viitorul arată sumbru. Vor face acelaşi simulacru de rectificări aşa-zis pozitive (în realitate o minciună sfruntată), diminuând la maximum cheltuielile de capital pentru a asigura plata pensiilor şi salariile unui stat bugetofag. Situaţia se agravează pe măsură ce trece timpul, iar ANAF (de care şi-au bătut pur şi simplu joc!) nu va putea aduce venituri suplimentare care să mai atenueze din pericolul deficitului excesiv. Nu cred că vor avea resurse să asigure majorarea promisă a pensiilor fără restructurarea drastică a personalului bugetar".

Domnia sa mai anticipează şi o creştere cu minimum două procente a TVA, acesta fiind "cel mai simplu mod de a acoperi consecinţele unei politici bugetare nesăbuite".

Amintim că datele operative de execuţie, publicate în data de 3 iunie de MFP, arată că execuţia bugetului general consolidat s-a încheiat, pe primele patru luni din 2019, cu un deficit de 11,4 miliarde de lei (2,4 miliarde euro), respectiv 1,1% din Produsul Intern Brut (PIB).

Bugetul general consolidat include atât bugetul de stat, cât şi bugetele de pensii şi de şomaj, iar în primele patru luni din 2019 s-a majorat cu cu 88,4% faţă de cel consemnat în perioada similară din 2018 (6,05 miliarde lei, respectiv 0,65% din PIB), în condiţiile în care cheltuielile de personal au cres-cut cu 26%, conform News.ro.

MFP: "Procentual, veniturile au fost cu 11% mai mari, în termeni nominali, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent"

Veniturile bugetului general consolidat, pentru primele patru luni din acest an, sunt în sumă de 99,5 miliarde lei, reprezentând 9,7% din PIB, comparativ cu 9,5% din PIB în aceeaşi perioadă a anului 2018, mai arată MFP.

Potrivit ministerului de resort, procentual, veniturile au fost cu 11% mai mari, în termeni nominali, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, cu menţiunea că se înregistrează creşteri, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, în cazul încasărilor din contribuţii de asigurări (+19,6%), TVA (+12%), nefiscale (+9,6%) şi accize (+2,9%).

MFP mai precizează: "Încasările din contribuţiile de asigurări au fost influenţate de creşterea efectivului de salariaţi din economie, a câştigului salarial mediu brut, a salariului minim pe economie, dar şi de condiţiile legislative noi privind transferul contribuţiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017, iar veniturile din TVA au crescut cu 12% faţă de realizările aceleaşi perioade a anului 2018, ajungând la o valoare de 19,6 miliarde lei. De asemenea, încasările din impozite şi taxe pe proprietate au crescut cu 8,2%. S-au înregistrat scăderi ale încasărilor din impozitul pe salarii şi venit cu 11% pe fondul reducerii, începând cu 1 ianuarie 2018, a cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%, măsură care s-a reflectat în încasări începând cu luna februarie 2018".

Sumele de la Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate sunt de 5,1 miliarde lei, conform Ministerului de Finanţe.

Conform MFP, cheltuielile bugetului general consolidat sunt în sumă de 110,9 miliarde de lei, cu 15,9% mai mari faţă aceeaşi perioadă a anului precedent, iar cheltuielile de personal sunt cu 26% mai mari faţă de cele realizate în primele patru luni ale anului 2018, creşterea fiind determinată de majorările salariale acordate în temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 14,9% faţă de primele patru luni ale anului precedent - creşteri semnificative se înregistrează atât la bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, dar şi la bugetul de stat, conform ministerului de resort, care mai arată că se înregistrea-ză şi o creştere a cheltuielilor cu dobânzile cu 14,9%, precum şi a celor cu asistenţa socială cu 15% (cele din urmă sunt influenţate, în principal, de majorarea punctului de pensie cu 10% de la 1 iulie 2018, ajungând de la 1.000 lei la 1.100 lei; de creşterea nivelului îndemnizaţiei sociale pentru pensionari de la 520 lei la 640 lei).

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne si externe, au fost de 6,8 miliarde de lei, a mai transmis MFP.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb