FOTBAL ŞI BANI Alegeri la LPF, o afacere de 100.000.000 euro

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 13 noiembrie 2013

Alegeri la LPF, o afacere de 100.000.000 euro

Cluburile din Liga 1 vor decide, mâine, cine va conduce Liga Profesionistă de Fotbal în următorii patru ani. Pentru postul de preşedinte al LPF sunt doi candidaţi: actualul şef, Dumitru Dragomir, şi fostul internaţional Gino Iorgulescu. Pentru cei 18 reprezentanţi ai cluburilor care vor vota miza este una clară, nu ţine de proiecte de viitor foarte complicate, vizează vânzarea drepturilor de transmisie TV a meciurilor pentru următoarele trei sezoane. Cum pentru majoritatea echipelor banii obţinuţi din drepturile TV asigură mai bine de jumătate din bugetul anual, chestiunea este vitală. Cluburile pretind ca suma care va fi încasată de la televiziuni să nu coboare sub 100.000.000 de euro. De altfel, mai mulţi reprezentanţi ai cluburilor au cerut ca înainte de vot ambii candidaţi să semneze câte o demisie în alb, aceasta urmând să fie activată în cazul în care nu se obţine, în primăvara anului viitor, suma dorită din drepturile TV. Dumitru Dragomir a promis deja că va scoate cel puţin 101.000.000 de euro, atât cât s-a obţinut din vânzarea drepturilor în urmă cu trei ani, chiar dacă televiziunile care difuzează acum meciurile nu mai par dispuse să ofere o asemenea sumă, intenţiile lor fiind să o reducă la jumătate.

Există şi alte mize legate de aceste alegeri, dar pentru cei care votează aceste lucruri contează mai puţin. Una dintre modificările propuse de Gino Iorgulescu îl vizează direct pe Dumitru Dragomir, care se află la finalul celui de-al patrulea mandat de preşedinte al LPF. La depunerea candidaturii Iorgulescu a anunţat că printre schimbările pe care le va propune în cazul în care va câştiga alegerile se numără şi modificarea statutului, astfel încât o persoană să nu aibă dreptul decât la trei mandate în funcţia de preşedinte al ligii. Astfel, actualul şef nu ar mai putea reveni în cazul în care ar pierde de această dată. Dragomir a respins vehement o astfel de propunere: "Nu sunt de acord cu trei mandate. Dacă FIFA nu e de acord, dacă UEFA nu e de acord, să fim noi? Dacă englezii nu sunt de acord, dacă nemţii nu sunt de acord, noi suntem mai catolici decât domnul Papa? Domnul Blatter după încă un mandat se retrage?". De altfel, actualul şef al Ligii este convins că dezbaterile din cadrul Adunării Generale vor fi foarte scurte, toţi şefii de cluburi fiind grăbiţi să prindă avionul de Atena pentru a vedea meciul de baraj Grecia - România, iar victoria sa va fi una categorică: "Alegerile sunt la ora 11.00 sau 12.00, avionul e la 18.00, iar Adunarea Generală nu ţine mai mult de o oră, pentru că este un singur punct pe ordinea de zi. În jumătate de oră se termină toată tevatura, 15-3 sau 17-1 va fi scorul de la alegeri. Am pregătit şampania, am pregătit o masă cu delicatese pentru cei care participă joi la alegeri".

În urmă cu patru ani, din postura de candidat unic, Dumitru Dragomir a fost ales cu 16 voturi pentru, a existat o abţinere-Unirea Urziceni, iar reprezentantul formaţiunii Pandurii Târgu Jiu nu s-a prezentat la Adunarea Generală. Şi atunci miza a fost pusă tot pe bani, preşedintele clubului FC Braşov de la acea vreme, Dinu Gheorghe (acum la Astra Giurgiu), declara: "Eu zic că nu a fost rău ce a făcut în cei patru ani şi că în continuare are un proiect bun. Cel puţin în ceea ce priveşte latura financiară e foarte bun. Ţinând seama de vremurile pe care le parcurgem, faptul că liga susţine cu bani, şi nu bani puţini, această competiţie, nu e rău. Mai sunt lucruri de îmbunătăţit dar pentru asta are timp să le rezolve. Obiectivele lui sunt să păstreze actualul contract şi să muncească pentru contractul viitor pentru că ăsta expira în 2011". Contractul semnat în 2011 cu televiziunile a fost similar, din punct de vedere financiar cu cel precedent, astfel că principala cerinţă a cluburilor a fost satisfăcută. Priceperea în a negocia cu televiziunile pare a fi principalul argument al actualului preşedinte, Gino Iorgulescu mizând mai mult pe susţinerea unor foste glorii ale fotbalului autohton şi pe dorinţa de înnoire.

Cu gândul la banii din drepturile TV niciun club nu pare interesat de o discuţie legată de o reformă reală a fotbalului autohton, care să permită dezvoltarea acestui sport pe baze sănătoase. Grija zilei de azi sufocă planurile de viitor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. De ce e Liga o democratie? De ce nu e Mitica bulibasa pina la obstescu-i sfirsit si conducerea ereditara? sau transmisibila pe cale sexuala?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb