FOTBAL ŞI BANI Competiţia şi împărţirea banilor se decid la tribunal

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 17 iulie 2013

Competiţia şi împărţirea banilor se decid la tribunal

Conducătorii fotbalului autohton au reuşit să se compromită definitiv în perioada de pauză competiţională. Atât conducerea Federaţiei Române de Fotbal (FRF) cât şi cea a Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) nu au fost capabile să tranşeze definitiv, sub acoperire regulamentară, problema echipelor care au retrogradat din Liga 1 la sfârşitul sezonului 2012-2013. Bâlbele şi deciziile controversate s-au ţinut lanţ, mai multe hotărâri fiind luate doar cu scopul de a nu se pierde niciun euro din contractul de vânzare al drepturilor TV. Cum la mijloc sunt milioane bune de euro, regulamentele au contat mai puţin. Dacă la sfârşitul lunii mai, după disputarea tuturor meciurilor de campionat, existau 4 cluburi retrogradate pe criterii sportive (Gloria Bistriţa, CS Severin, CSMS Iaşi şi Concordia Chiajna) şi două pentru că nu obţinuseră licenţa deoarece se aflau în procedură de insolvenţă (Rapid, U Cluj), ulterior au apărut mai multe răsturnări de situaţie.

Iniţial, FRF a decis că viitoarea ediţie de campionat se va disputa cu 16 formaţii, dar la presiunea Ligii, în Adunarea Generală s-a decis că există doar varianta unei competiţii cu 18 echipe. Tribunalul de Arbitraj Sportiv, unde fotbalul autohton este o adevărată vedetă negativă, a oferit o primă lovitură atunci când a decis că U Cluj trebuie să primească licenţa, infirmând deciziile comisiilor FRF. Echipa din Cluj a revenit pe tabelul cu echipe din Liga 1 şi la Adunarea Generală s-a decis ca Rapid şi Concordia Chiajna să joace un meci de baraj, un compromis greu de explicat. Din acest punct, lucrurile au scăpat de sub control, Chiajna a depus o plângere la TAS, înainte de disputarea barajului, prin care contestă dreptul Rapidului de a evolua în prima ligă. Barajul a fost câştigat de Rapid, dar acest lucru nu a rezolvat situaţia, cu două zile înainte de startul noului sezon nu se cunoaşte care este a optsprezecea echipă care va evolua pe prima scenă fotbalistică. Plângerea celor de la Concordia a fost luată în considerare de cei de la TAS care au şi anunţat că vor judeca speţa în regim de urgenţă: "Tribunalul de Arbitraj Sportiv a înregistrat apelul formulat de CS Concordia Chiajna împotriva Federaţiei Române de Fotbal. CS Concordia Chiajna a depus şi o solicitare de suspendare a deciziei ce a permis FC Rapid Bucureşti să joace un meci cu Concordia, echipa câştigătoare obţinând dreptul de participare în ediţia următoare a Ligii I. Chiajna, care a ocupat locul 15 în Liga I în sezonul trecut şi a fost cea mai bună dintre cele patru echipe retrogradate în Liga a II-a, susţine că FC Rapid Bucureşti nu a obţinut licenţa pentru a participa în Liga I în sezonul viitor şi că în consecinţă nu trebuia să se joace un baraj. O decizie în privinţa solicitării de măsuri provizorii va fi luată înainte de startul campionatului României".

Un lucru este cert, micile compromisuri făcute pentru menţinerea unei Ligi 1 cu 18 echipe au provocat un adevărat haos, în care hotărârile forurilor naţionale nu mai sunt respectate de nimeni, Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Laussanne devenind unica instanţă care dă decizii definitive pentru fotbalul autohton. Nu se mai poate vorbi de moralitate în condiţiile date, dar chiar şi aşa atitudinea celor din Chiajna, care acceptă să joace un meci de baraj, dar pe de altă parte îl contestă în străinătate, este greu de înţeles. Autoritatea celor două foruri FRF şi LPF a fost serios ştirbită, iar o declaraţie oferită de preşedintele Ligii, Dumitru Dragomir, stârneşte numeroase semne de întrebare în ceea ce priveşte legalitatea anumitor decizii: "După părerea mea, Chiajna nu are nicio şansă. Şi dacă nu lasă Rapidul, tot nu o lăsăm să joace, pentru că este retrogradată şi jucăm cu 17. Chiajna a retrogradat sportiv. M-am zbătut destul pentru treaba asta, să ţinem 18 echipe, conform regulamentului. Este ca un elev repetent şi cum să-l bagi într-o clasă superioară cu nişte colegi, dacă el a rămas repetent? Noi am vrut să nu pierdem drepturile de televiziune, dar dacă TAS ne va da peste mână, nu avem ce să facem. Toate cluburile, dar şi Liga, semnează că respectă deciziile TAS. Pe plan local, TAS ar trebui să nu se bage în chestiile astea ale noastre. Noi putem să facem cu cele care nu participă în cupele europene cam ce vor muşchii noştri pe plan local, dacă este o aprobare colectivă, dar dacă vine TAS şi îţi dă peste mână, nu ai ce să faci, pui în aplicare hotărârile TAS". E greu de înţeles, având în vedere declaraţia, de ce preşedintele LPF a acceptat ca formaţia din Chiajna să mai joace barajul, dacă era considerată "elevul repetent". În cazul în care vor rămâne 17 echipe, este evident că se va pune în discuţie renegocierea contractului de vânzare a drepturilor TV, iar împărţirea banilor pentru sezonul trecut, proveniţi din aceleaşi drepturi, va deveni foarte dificilă, având în vedere că ar dispărea din competiţie echipa de pe locul opt, Rapid, care avea dreptul la peste 2.000.000 de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb